RHODODENDRON MICRANTHUM ‘BLOOMBUX’ – BESKÆRING

Det kan nås endnu! (Senest medio juli hvis planten skal blomstre næste år)

I 2008 fik vi vores første R. ‘Bloombux’, den gang under navnet R. michranthum x R. hirsutum, som er de 2 forældredele til krydsningen. Planten var ca. 25 cm høj og lidt bredere. Vi plantede den i vores østvendte, meget solbeskinnede forhave, det samme sted, hvor den stadig vokser, 13 år senere.

Holger Hachmann, som var den glade giver, fortalte mig om sine forventninger til planten, om den sene blomstring, og om sine begyndende erfaringer med blandt andet beskæring, som han havde udført et par år på sine “forsøgsplanter”.

Han nævnte også, at det næppe ville være almindeligt at skulle beskære den ret meget, for den voksede langsomt – en arv fra forældrene. Den ville passe blandt alle dværgrhododendron i haven. Hos er den blevet klippet de sidste 5 år, for at holde den under 140 cm! Se på billedet, som er fra den 3. juli 2021. Det er den rundklippede plante i midten. Jeg klippede 10-15 cm af den! Hvis det gøres nu, blomstrer den på de nye skud, som stadig dannes, til næste år.

Det er nemmest at beskære med en lille elektrisk håndklipper, men en almindelig hækkesaks kan også gøre det.

Den lille hæk på billedet ovenfor er ca. 40 cm høj og 30 cm bred og 140 cm lang. Den er plantet for 5 år siden, og består af 4 små planteskoleplanter. Allerede fra starten blev de klippet lidt på siderne. De små planter har været omkring 15 cm høje. Det første år blev toppen ikke klippet. Siden blev højden valgt, og efterfølgende blev kun grene, som kom for langt ud i forhold til sidernes imaginære grænse klippet. Allerede forrige år blev toppen “studset”, sidste år og i år er der klippet på alle 3 sider. Den lille hæk har hvert år været dækket med blomster.

Salgsnavnet henviser til de meget buksbom lignende blade, og evnen til at tåle beskæring, næsten fuldstændig som den småbladede buksbom (Buxus sempervirens), som anvendes meget i krukker – klippet runde/firkantede eller på anden fantasifuld vis.

Navnet henviser naturligvis også til at planten blomstrer. Beskæring skal foretages indenfor kort tid efter sæsonens afblomstring, da kun nye skud dannet i perioden lige efter blomstringen er blomsterdygtige næste år. Nyvækst efter beskæring foretaget i august eller senere, bærer ikke blomster næste år. Meget sen beskæring frarådes!

Læs også artiklen: Rhododendron michranthum ‘Bloombux’

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Beskæring og opstamning, Dværg Rhododendron, Hvide Rhododendron. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s