RHODODENDRON ARBORESCENS (Sweet Azalea)

Duftende R. arborescens eller “Sweet Azalea” i blomst i haven i juli. Den findes også hvid med vinrød griffel. Den stærke “Heliotropduft” øger også plantens haveværdi. (foto 10. juli 2021)

Portræt af en art

Navnet betyder: “trælignende”. ‘Sweet Azalea’ eller ‘Azalea fragrans’, som den også kaldes, har hjemme i Pensylvania, Georgia og Alabama, hvor den vokser langs flodkanter eller på fugtige områder i skov eller på bakketoppe fra 300 til 1.500 m højde. Selv om den har været kendt i Europa siden begyndelsen af 1800-tallet, er det ikke en plante man sædvanligvis støder på i planteskolerne. Måske skyldes det at blomsterne ikke er store og “vulgære”, men sarte og fine. Måske skyldes det den almindelige, desværre manglende interesse for de løvfældende Rhododendron – kaldet Azalea.

Planten er spinkel i vækst, opret til bred med gyldenbrunlige hårløse grene. Løvet er friskgrønt elliptisk, ligeledes næsten hårløst undtagen midterribben på bagsiden. Blomsterne er enten hvide med en svag rosa tone, eller sart rosa, eller måske meget lys pink, (afhængig af den klon man får fat i) altid med en vinrød flot griffel. Støvdragerne er lange og graciøse som griflen. Knopperne er kraftig rosa og ligesom selve kronrøret besat med små fine hår. Der er omkring 3-7 blomster i de ret spinkle klaser. Duften er et kapitel for sig. Selv i køligt vejr kan den skønne duft af kanel og heliotrop fornemmes i god afstand.

Blomstringen i USA finder normalt sted omkring løvspring, men på vores kanter er det først længe efter, i juli, at vi får glæde af de duftende blomster. En solrig plads nær terrassen er derfor et rigtig godt valg. Hos os er væksten heller ikke så voldsom som i hjemlandet, hvor den bliver en meget høj busk. På 10 år omkring 80-100 cm høj og bred er hvad vi kan regne med. Husk at den ikke må udtørre!

Aldershvile 2016 17-07-2005 06.19.19

Rhododendron (Azalea) arborescens ‘Album’ (Hvid klon)

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s