LILLE, LANG OG SMAL HAVE

Selektiv og overdådig

Jeg har kendt Vibeke i rigtig mange år. Hun bor i den ene ende af et dobbelthus i den nordlige ende af København. Her har hun boet siden 1988. Haven er ikke ret stor, knap 300 m2 – den er smal men til gengæld ret lang. Dens oprindelige design skyldes den navnkundige, nu afdøde, havearkitekt Hans Petersen. Både hans plantevalg dengang, og et af hans særkender – sten – er stadig basis for havens udseende i 2021. Jeg husker, da jeg første gang besøgte haven, at jeg undrede mig over at være blevet tilkaldt. Det oplæg som lå her, skulle ikke ændres, og det er det heller ikke blevet! Mit beskedne tilskud gennem årene, har været udskiftning af lidt planter, hvor det var påkrævet. Hvert år, når jeg nu i fællesskab med min bedre halvdel besøger haven, forundres vi over alsidigheden i de enkelte haverum, de lange kig gennem havens smalle partier, de små åbne “pladser” og den overdådige frodighed – næsten som at være under varmere himmelstrøg!

Fra husets delvist indbyggede overdækkede terrasse fører 2 parallelle gangstier frem til havens bredeste rum, som ligger for enden af huset. Nærmest huset er det “hovedvejen” som er en løftet gangbro i 2/3 af husets længde. I det smalle bed mod husmuren er plantet enkelte tørketålende stauder, men som det også ses en frodig buskbum. Til højre er der en lang pergola adskildt fra “hovevejen”, med en rabat med frodig beplantning af forskellige græsser og Hosta samt helt lavt voksende buske. Pergolaens stolper er beklædt med Euonymus fortunei (Krybende Benved), som er både stedsegrøn og selvhæftende. Op ad nogle stolper vokser Clematis. 

Den forsænkede terrasse er bygget op med brosten. Højbedene har en effekt som får haven til at virke større. Bag terrassen slutter haven mod vejen, men også her er der plads til en sti og en siddeplads, hvorfra man mellem stammerne på bl.a. Nothofagus antarctica (Sydbøg) har udkig til haverummet. Beplantningen med mindre træer, f.eks. en Cornus kousa (Koreakornel), Gleditsia triacanthus (Tretorn), Rhamnus frangula (Tørst/Korsved) og enkelte lave og opstammede stedsegrønne, hvorimellem der er plantet skyggetålende stauder, fuldender kulissen mod vejen. Samtidig er der afskærmet for indblik og vejstøj.

Vibeke har en stor forkærlighed i planters forskellige løv. Ikke at hun ikke ønsker blomster i sin have, men de har mindre betydning end det udtryk som opstår via løvets store variationer. I haven findes rigtig mange forskellige planter, alligevel er det ikke en samlerhave, hvor det har været et ‘must’ at få alle varianter, eller de mest sjældne arter. Planterne i haven er alle anskaffet ud fra ‘kærlighed ved første blik’.

En have som Vibeke’s lader sig ikke kopiere. Den er groet af kærlighed til planter, idérigdom, sans for farver og deres sammensætning, og ikke mindst haveinteressen. Artiklen og dens billeder kan måske tjene som inspiration. Værsgo!

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Haveportrætter, Inspiration. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s