BARKFLIS – RHODODENDRON – KATASTROFALE FØLGER

Opdatering november 2021

Første gang jeg berørte problematikken omkring barkflis i Rhododendronbedet i min bog Rhododendron – og det der følger efter fra 2005, måtte jeg have advokathjælp for at undgå et sagsanlæg fra en importør af et flisprodukt. Som brugerne af denne blog er bekendt med, har jeg her sidenhen berørt emnet 4 gange. Utallige gange har jeg desværre, rundt om i haverne haft problemet med døende planter, ligesom de fleste af mine svar til “HAVEN’S” brevkasse, desværre oftere og oftere drejer sig om netop syge planter i et bed iblandet, eller afdækket med barkflis.

Foto fra Botanisk Have’s meddelelse den 21.11.2021

I dag den 27.11.2021 har jeg modtaget en virkelig nedslående mail omkring tilstanden af Botanisk Have’s samling af Rhododendron. En samling som indeholder, og måske snarere har indeholdt, mange sjældne planter. I virkeligheden er det ikke kommet bag på mig, for samlingen har været så skrantende at jeg faktisk ikke har besøgt den i år. Der var heldigvis også en god nyhed:

Statens Naturhistoriske Museum skriver:

Ikonisk plantesamling i Botanisk Have reddet

RHODODENRON

Statens Naturhistoriske Museums levende rhododenronsamling er unik, men planterne har det dårligt og er ved at gå til. En bevilling fra A.P. Møller Fonden sikrer nu, at den store og unikke samling reddes, og at Botanisk Haves besøgende får et nyt, smukt udflugtsmål.  

Da havens nuværende rhododendronbed blev anlagt i år 2000, skete det med en uheldig blanding af sphagnum og barkflis. Desværre gav netop denne blanding optimale betingelser for ødelæggende svampeangreb. I dag 21 år efter at bedet blev anlagt, er konsekvensen voldsomme svampeangreb i sommerhalvåret som resulterer i døde eller visnende rhododendron. Flere uvurderlige planter er allerede gået til.

For at redde rhododendronbedet skal det graves op og genplantes et nyt sted, hvor jorden er forberedt til disse planter. A.P. Møller Fonden har netop givet en bevilling på 4,7 mio. kr. til flytningen af hele den unikke rhododenronsamling.

SE HELE MEDDELELSEN HER:

https://snm.ku.dk/snmnyheder/alle_nyheder/2021/2021.11/ikonisk-plantesamling-i-botanisk-have-reddet

Københavns Universitet har 27/11 2021 givet tilladelse til at bringe uddrag af meddelelsen samt hele linket.

Se også artiklerne på denne blog:

Læs også: BARKFLIS OG KAKAOFLIS

Læs også: BARKFLIS OG SVAMP

Læs også: BARKFLIS

Læs også: RHODODENDRON OG BARKFLIS

Læs også: SYGE RHODODENDRON REDDET PÅ MÅLSTREGEN

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT og nyttigt, Artikler, Plantebedet og vedligeholdelse, Rhododendron sygdomme. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s