VILLY NIELSEN (rhododendron) HYBRIDER – R. ‘Bernie’ – R. ‘Yes We Can’ – R. ‘Julius’ – R. Villys ‘Sorbet’ – R. ‘Flora Danica’ – R. ‘Karl Hansen’ – R. ‘Villys Star’ – R. ‘Hillary’ – Villys Sol’

R. 'Bernie' - R. 'Villy Nielsen hybrid 2015'

R. ‘Bernie’ – (USA-frø, udvalgt af Villy Nielsen) – vaseformet moderat vækst.  *

Historien om en passioneret gartner.

Da jeg for 17 år siden havde udgivet min første rhododendronbog,  “Rhododendron – og hvad dermed følger”, stiftede jeg bekendtskab med en masse dedikerede og spændende mennesker. Navnet Villy Nielsen spøgte flere gange. Imidlertid fulgte der ikke en adresse eller et telefonnummer med. Villy Nielsen har det bedst med ikke at være offentlig. Der gik faktisk et par år, inden jeg fik muligheden for træffe Villy Nielsen, omgivet af sine mange, mange hundrede planter. Det var nærmest en åbenbaring – massevis af blomster i farver og størrelser, jeg aldrig havde drømt om. Oplevelsen blev ikke ringere af at møde et menneske, som i en menneskealder havde sat sig for, at skabe “nye” blomster på basis af rhododendronfrø fra især U.S.A., som han såede og senere krydsede indbyrdes. Indviede vil vide, at det er et vanskeligt, stort og tålmodighedskrævende arbejde.                                 Jeg har været så heldig at besøge Villy Nielsen mange gange, og endelig indvilgede han i at vise sine særligt unikke krydsninger frem for producenten Thomas Berthelsen, Basta Planter.  Det har resulteret i et samarbejde, som allerede i de seneste år, har bragt helt nye og spændende sorter på markedet.

R. 'Yes We Can'

R. ‘Yes We Can’ – (USA-frø, udvalgt af Villy Nielsen) – tæt og kompakt vækst.  *

Villy Nielsen er stadig i gang, og han har ikke kun en finger med i spillet omkring de smukke blomster, han har fremelsket. Han har også indflydelse på navnene. Flere er navngivet som f.eks. ‘Villys Fascination’ eller ‘Villys Star’, men også brandaktuelle navne kan findes blandt hans nyeste amerikanske frøformeringer f.eks. ‘Donald’, ‘Hillary’ og ‘Yes We Can’.

Julius - Villy Nielsen hybrid

R. ‘Julius’ – Villy Nielsen hybrid – opret vækst

Til foråret 2017 er der fra engrosplanteskolen Basta Planter 10 navnesorter på udbudslisten. Det siger sig selv, at produktionen ikke er stor, da hele den almindelige produktion jo også skal tilgodeses. For de hurtige, er der dog enestående muligheder for at få nye indslag i havens surbundsbed (Spørg hos din planteskole).

Villys sorbet

R. ‘Villys Sorbet’ – Villy Nielsen hybrid – opret vækst og sen.

R. ‘Hillary’ har meget store liljelignende blomster. Den bør plantes i halvskygge. ((USA-frø, udvalgt af Villy Nielsen) *

R. ‘Villys Sol’

floradanica101_srcset-large‘Flora Danica’ har mange gode egenskaber. Planten er smukt forgrenet. Bladene er store, slanke og velformede. Væksten er middelstor. Blomsterne er enormt store i juni. Markedsført i 2022.

Vi lever i “ensretningens tidsalder”, hvor alt standardiseres og tit udelukker pladsen for “det lidt anderledes”. Heldigvis er der mennesker som gartner Villy Nielsen og producent Thomas Berthelsen, som  med deres passion, er med til at hæve diversiteten.

PS. Her i haven har vi med succes flere “Villy Nielsen hybrider”. En “samler” har også fra første færd anskaffet sig planter. Han har plantet dem på en meget stor solåben bakket grund midt på Sjælland, hvor de udvikler sig flot.

Efterskrift

Gartner Villy Nielsen døde den 30. december 2021 i en alder af 86 år. Han var “fadder” til  hundredevis Rhododendronhybrider, hvoraf mange via hans lille vennekreds, og ikke mindst Købelevhaven (desværre lukket), kom videre til samlere og planteelskere med smag for naturens forskelligheder. I de seneste år, glædede han sig over at se nogle få af sine mange frembringelser i produktion, og deltog med stor bestemthed i navngivningen.  

Jeg besøgte Villy en del gange for år tilbage, hvilket ikke var så enkelt. Han var ikke glad for besøg af “fremmede”, og selv om vi efterhånden kendte hinanden, var jeg stadig “en fremmet”. Fotografering blev efterhånden tilladt, men kun af hans bedste blomster. Under et besøg sammen med Thomas Berthelsen, hvor det drejede sig om at udvælge de bedste planter til opformering, fik jeg desuden lov til at tage 2 billeder fra hans velplejede have. Desværre har jeg ingen billeder af de utallige moderplanter, som i mange tilfælde, i endeløse rækker fristede livet, ikke på friland eller i krukker, men i diverse plastpotter eller former for gamle bøtter, som førhen havde været brugt til storkøb af madvarer, maling eller lignende. 

Så alligevel, da ovenstående er skrevet, viser det sig at Thomas har nogle få billeder fra et af vores besøg hos Villy. De hører med til historien om en helt usædvanlig passioneret Rhododendrongartner:

IMGP1091-1

Villy og Niels betragter både blomster, men også løvet, på nogle af de utallige varianter fra hans produktion.

IMGP1093-1

Ole, en af Villy’s gode venner, baner sig vej mellem krukkerne


IMGP1095-1

Planter i så små potter har dårlig vækst – men blomsterne!


Villy Nielsen og Niels Skjøldberg ser på billeder fra tidligere besøg af udvalgte Rhododendron. I baggrunden Villy’s ven Ole. Foto Thomas Berthelsen, Basta Planter.

* Thomas Berthelsen oplyser: “Stammer fra frø af krydsninger, Villy har fået tilsendt fra USA. Navngivet af Thomas Berthelsen op til det amerikanske præsidentvalg. Det var Villy meget insisterende på, da han blev spurgt om lov, til at navngive dem”.

Artiklen er opdateret den 20. jan. 2022 – første gang udgivet den 27. februar 2017

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Creme Rhododendron, Gule og orange Rhododendron, Røde Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s