RHODODENDRON ‘SCHNEEKöPCHEN’

Portræt af en hybrid

Rhododendron med duft er eftertragtede. Her drejer det sig om den løvfældende (Azalea) ‘Schneeköpfchen’, som har været på markedet i nogle år, men som desværre aldrig har været i produceret i større antal. Fra i år (2022) er den kommet på listen fra Basta Planter, så den burde kunne findes på din sædvanlige planteskole.

Oprindelsen er en  krydsning fra Holger Hachmann i 1998 mellem R. ‘Narcissiflorum’ og R. ‘Oxcydol’. Der er tale om en opret velforgrenet busk, som på 10 år bliver omkring 130 cm høj og bred. Planten hører hjemme i en gruppe som kaldes “Azalea Rustica hybrider” og nyudviklet under navnet “Mixtum hybrider”. En fordel ved denne gruppe er, at planterne ikke bliver voldsom store med tiden, og derfor bl.a. er velegnet hvor der er mindre plads.

Blomstringen finder sted fra medio maj og 2-3 uger frem. Blomsterne er fuldstændigt fyldt og tragtformede. I udspring er knopperne sart grønlige, men herefter hurtigt snehvide. I hver stor blomsterklase, er der indtil 6 knopper med stjerneformede enkeltblomster på 3-4 cm, som tilsammen danner den 10-13 cm kugleformede skønt duftende “buket”.  

Som langt hovedparten af de løvfældende Rhododendron bliver resultatet bedst i fuld sol, men også en plads med nogen sol og meget lys, f.eks. på nordsiden af huset, kan anbefales. Vinterhårdførheden er særdeles god.

* Rhododendron ‘Rustica-hybrider’ er i tæt familie med ‘Genter-hybriderne’ og stammer som disse også fra Belgien. De første af disse sorter blev solgt allerede omkring 1890. ‘Rustica- hybriderne’ udmærker sig ved deres fyldte blomster. Det nyere navn ‘Mixtum hybrider’ henviser til den forædling som siden er foretaget. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Hvide Rhododendron, Nyheder Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter. Bogmærk permalinket.

3 svar til RHODODENDRON ‘SCHNEEKöPCHEN’

 1. Hans B. Hertzog siger:

  Hvor køber man den duftende RHODODENDRON ‘SCHNEEKöPCHEN’

 2. Aldershvile Planteskole har altid mange duftende. Både stedsegrønne og løvfældende. “Köpfchen-gruppen” indeholder flere, som jeg vil beskrive i den kommende tid. Der er mange arter som dufter. Fra ca. 1.4. er de nye varer leveret. Bemærk der kun er begrænsede mængder.

 3. tove secher siger:

  Hej Niels. Godt nytår til jer, håber alt vel. Schneekøpfsen er interessant, vi kommer til at mangle et par stk. da 2 er gået ud, nu skal vi lige til Norge på langrend, og så er det tid til haven osv Vi ses kh Torben og Tove

  Sendt fra min iPad

  > Den 2. feb. 2022 kl. 11.26 skrev AT HAVE EN HAVE : > > >

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s