RHODODENDRON ‘ROSENKöPFCHEN’

Rosenköpfchen10

Rhododendron Rustica hybrid (Mixtum hybrid) Rosenköpfchen’ med fyldte blomster

Portræt af en hybrid

Fra midten/slutningen af maj og ind i juni åbenbarer det store “blomsterhoved” sine stærkt fyldte purpurrosa enkeltblomster. Det øverste kronblad er dekorativt markeret med en svag gylden tegning. I selve blomsterklasen er der op mod 14 blomster, og tilsammen danner de et “blomsterhoved” på ca. 8×12 cm. Fra udspring er blomsterne purpurrosa i smuk kombination med de mørkere røde knopper. Undervejs i blomstringsforløbet lysnes blomsterne til nuancer af sart rosa.

Her er tale om en løvfældende Rhododendron (Azalea), som stammer fra en krydsning mellem R. ‘Jack A. Sand’ og R. ‘Nabucco’ foretaget af Holger Hachmann i 1998 og siden 2009 udbudt til salg i Tyskland, og fra i år (2022) også fra den danske producent Basta Planter. I 2014 udstillede firmaet Hachmann planten på udstillingen i Westerstede. Her blev den udmærket med Oldenburger Certifikat i sølv.

R. ‘Rosenköpfchen’ tilhører gruppen “Mixtum-hybrider”, som bliver knap så store som Azalea i almindelighed. På 10 år vil busken være omkring 110 cm høj og bred. Opret, med smuk vækst og friskgrønt løv, som i efteråret farves gyldent. Grundet sin størrelse er den anvendelig i mindre haver, eller fremme i surbundsbedet mellem f.eks. mellemstore stedsegrønne Rhododendron. Den kan plantes i fuld sol, men også i lys skygge, f.eks. på husets nordside. Det bevarer den intensive rosa farve. Som langt de fleste løvfældende Rhododendron er den særdeles hårdfør.

* Rhododendron ‘Rustica-hybrider’ er i tæt familie med ‘Genter-hybriderne’ og stammer som disse også fra Belgien. De første af disse sorter blev solgt allerede omkring 1890. ‘Rustica- hybriderne’ udmærker sig ved deres fyldte blomster. Det nyere navn ‘Mixtum hybrider’ henviser til den forædling som siden er foretaget. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Nyheder Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s