RHODODENDRON ‘CARUSO’

Rhododendron ‘Caruso’

Portræt af en hybrid

Meget store og helt åbne purpurrøde – til sart purpurrøde – blomster, hvis kanter er bagudbukkede og let krusede. Farven er forstærket i randen af kronbladene og på deres bagside. Det øverste kronblad er forsynet med en rød priktegning, som inderst mod ganen overgår i mere orange. Blomstens stilk er mørkerød. Blomsterklasen hører til en af de rigtig store, op mod 17 cm bred og 15 cm høj. Hermed en meget dekorativ plante, som også kan placeres lidt længere bagud i bedet, og alligevel kan nydes! De store blomster skyldes bl.a. indkrydsningen af den storblomstrede USA-hybrid R. ‘Lem’s Monarch’ med moderplanten R. ‘Astrid’.  Ikke kun blomsterklasen har den anselige størrelse, også de enkelte blomster er meget store – omkring 9 cm i diameter. Blomstringen begynder omkring midten af maj, eller senere, og holder et stykke tid ind i juni.

Også løvet er dekorativt. Bladene er ca. 7 cm brede og ca. 17. cm lange samt skinnende mørkegrønne. Planten bliver på 10 år omkring 100-110 cm høj og noget bredere. Vinterhårdførheden er god, og der vil ingen problemer, trods de store blade, være i at plante den i fuld sol. Plant den eventuelt sammen med Rhododendron med helt anden bladform, som f.eks. R. williamsianum hybrider, R. ‘Graziella’ eller en vildart som R. augustinii eller R. callimorphum.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Nyheder Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s