RHODODENDRON ‘BERRYROSE’

DSCF3612

Portræt af en hybrid

Rhododendron ‘Berryrose’ (Azalea ‘Berryrose’) går helt tilbage til før 1934, og er en af de mange planter som skyldes bankmanden Lionel de Rothschild (1882-1942) – som iøvrigt jokede med at kalde sin profession i bankverdenen som “hobby” og sin interesse for planter som “gartner af profession” – mens han opbyggede “Exbury Gardens” i Hampshire, til det der i dag stadig er en af Englands væsentligste parker. Man kan kun sige, at baronen har haft en virkelig stor interesse for især Rhododendron, som han nåede at frembringe 1.204 forskellige kendte hybrider af.

I tilfældet R. ‘Berryrose’ er der ikke nogle optegnelser som viser plantens forældresammensætning, men den anses som værende en ‘Knap Hill-Azalea’, altså med en eller flere forældre fra Waterer’s kendte planteskole. Resultatet er – med eller uden nærmere kendskab til oprindelsen – en dejlig plante med store rosa blomster, indtil 14 i bredrunde klaser. De let bølgede kanter er lysere, og mod ganen er der en stærk gylden tegning. Blomsterne fremkommer slut i maj eller primo juni og dufter krydret.

DSCF3611På 10 år er R. ‘Berryrose’ omkring 140 cm høj og 150 cm bred. Med tiden kan den blive næste dobbelt så stor. Brug den som solitærplante, eller lidt bagtil i et surbundsbed, og er der plads i haven, så plant den sammen med en lille gruppe andre duftende løvfældende Rhododendron, nær terrassen eller et sted hvor man færdes, og kan nyde duften. I udspring har løvet en varm brunlig tone, herefter hurtigt friskt grønt, behåret på begge sider, og ved løvfald farves løvet rødbrunt. 

På billedet ses en solitært plantet plante på en snæver plads mellem 2 gangstier. I bunden er der plantet R. nakaharae, som er en næsten stedsegrøn krybende plante. Den har store orangerøde blomster fra ultimo juni.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Rhododendron med duft, Rosa Rhododendron. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s