RHODODENDRON ‘MULTIFLORUM’

R. ‘Multiflorum’ vokser i vores stenbed siden 1987.Den er et sted mellem 30 cm og 40 cm høj, og på det bredeste ca. 150 cm

Portræt af en hybrid

R. ‘Multiflorum’ har en lang historie bag sig. Den dukkede op – nærmest ved en tilfældighed – blandt en masse små frøplanter hos den ansete tyske gartner Georg Arends (I virkeligheden mest kendt som en af Tyskland mest ansete staudegartnere i Ronsdorf ved Wuppertal) i 1940. Forud var gået en periode hvor Arends havde krydset forskelllige japanske Azalea, R. kaempferi, R. simsii, R. ‘Kurume-sorter’ og egne R. ‘Arendsii-hybrider’, i forsøget på at finde rigtblomstrende, lave og meget hårdføre hybrider. I 1926 lod han ungplanterne stå ubeskyttet om vinteren. Resultatet af disse forsøg gav flere gode hybrider, og fra en af disse er ‘Multiflorum’ formentlig opstået via frø. Arends omtaler den selv første gang  i 1940. I 2009 blev den under udstillingen “Buga” i Schwerin hædret med sølvmedalje. Den har mange gange været anvendt som krydsningspartner, bl.a. spiller den en rolle i ‘Diamant’-Azaleagruppen, Gruppen af ‘Geisha-Azalea’ og i ‘Sophie Scholl’

Vores R. ‘Multiflorum’ har været i haven siden 1987. Den blev plantet i et forhøjet surbunds stenbed, og her står den endnu. (Den er afbildet på side 166 i min bog “Rhododendron – og hvad dermed følger”) I dag er den mellem 30 og 40 cm høj, nogle steder næsten krybende i stensprækker, og på det bredeste sted ca. 150 cm. Billedet her i artiklen er fra 28.5.2019. Planten er ekstrem rigtforgrenet med masser af små kviste. Om vinteren er den rimelig stedsegrøn. Medio/ultimo maj dækkes den af de utrolige mængder rosalilla små blomster, som efter afblomstringen i løbet af juni afløses af et tæt “væv” af små lysegrønne blade. Den passes som alle vores øvrige Rhododendron med surbundsgødning (Hos os altid OSMO), og får med års mellemrum et lille lag grov spagnum skubbet ind under grenene. Placeringen er 100% fuld sol, og der foretages ikke vinterdækning. Bedet, den blev plantet i for 33 år siden, huser stadig andre planter fra dengang. Det giver naturligvis lidt pladsproblem, som dels er løst ved at flytte enkelte planter ud, men dels også ved “studsning” af de resterende planter. ‘Multiflorum’ bliver altså tilpasset omgivelserne hvert år lige efter blomstringen, med en let beskæring, hvor det er tiltrængt.

Med udgang i den lave højde og udbredte vækst, kan man godt bruge R. ‘Multiflorum’ som bunddække. Jeg betragter den dog mere som en virkelig lav/tæt forgrenet minibusk, som netop mellem større sten, eller som nabo til en enkelt flot sten, giver udtryk af “miniaturelandskab”. Den kan jo indplantes i et større stenbed, blot den får en “lomme” med grov spagnum at vokse i, eller bruges i et japansk inspireret bed. 

Vær opmærksom på, at navnet “Multiflorum” i nyere tid også bruges på arten R. Rhododendron multiflorum var. purpurea, som tidligere hed Menziesia ciliicalyx var. purpurea. Den er en helt anden type i vækst, og især med de små lyngformede hængende blomster. Sådan går det, når videnskaben ændrer på navnene! 

Se artiklen: MENZIESIA CILIICALYX – “Bjerglyng” (syn. Rhododendron multiflorum var. purpurea.)

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Bunddækkeplanter, Japanske Azalea, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron. Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON ‘MULTIFLORUM’

 1. Anne-Lise Nielsen siger:

  Wauw så vanvittig smuk en plante 🌺
  Mvh Annelise

  Sendt fra min iPhone

  Den 2. apr. 2022 kl. 11.47 skrev AT HAVE EN HAVE :

  
  rhodospecialisten posted: ” Portræt af en hybrid R. ‘Multiflorum’ har en lang historie bag sig. Den dukkede op – nærmest ved en tilfældighed – blandt en masse små frøplanter hos den ansete tyske gartner Georg Arends (I virkeligheden mest kendt som en af Tyskland mest a”

 2. Den er meget smuk, og jeg har i mange år savnet den i producenternes udbud. Du kan købe den på Aldershvile Planteskole i Bagsværd, men der et begrænset antal.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s