RHODODENDRON YAKUSHIMANUM BOHLKEN’S ‘LAGUNA’

'Lupinenberg Laguna' yakushimanum

R. yakushimanum ‘Bohlken’s Laguna’ hører til en af de få mørke farve i “yakushimanum sortimentet”. 

Portræt af en hybrid

Gruppen af R. yakushimanum hybrider er enorm. Alene en enkelt sortimentsliste fra en producent tæller over 40 forskellige. Forskellige, og dog ikke så forskellige. Hovedparten er rosa i mange nuancer. Hvide med større eller mindre tegninger topper også listen, men de kraftige farver er til gengæld i fåtal. Hybrider med netop R. yakushimanum er en væsentlig plantegruppe til haven – ikke mindst til de mindre haver – men i stor grad også grundet hybridgruppens hårdførhed, evnen til at klare både sol og vind, og det at planterne kan anvendes hvor pladsen er trang, eller hvor en begrænset højde har betydning. Her kommer ‘Bohlken’s Laguna’, med den mørke violette farve, ind i billedet.

‘Bohlken’s Laguna’ er en yakushimanum hybrid med ukendt partner. Da jeg stiftede bekendtskab med planten var den navngivet ‘Bohlken’s Lupinenberg Laguna’. Navnet er ændret omkring 2009. Det er en plante med en kraftig tæt vækst, og en højde på omkring 100 cm på 10 år, men noget bredere. Jeg har haft muligheden for at følge den i en årrække, idet en plante fra den første import, blev solgt til en kunde, hvis have jeg besøgte indtil den skiftede ejer. Planten stod i et solåbent bed på en skråning mellem andre yakushimanum-hybrider. Den mørke blomsterfarve holdt sig godt, og var en god kombination med lysere rosa nuancer.

Plantens oprindelse er den lille tyske planteskole Heinz Bohlken nær Westerstede. I 1987-88 havde han de første blomstrende planter. Alligevel skulle der gå mere end 15 år, inden planten første gang i meget lille antal blev markedsført. Sammen med flere af Bohlken’s andre nyskabelser skaffede jeg nogle få planter til Aldershvile Planteskole i 2009. Nu produceres planten i licens af den danske producent “Basta Planter”, så din lokale planteskole burde kunne skaffe den.

Navneforvirring: ‘Bohlken’s Lupinenberg‘ er lys blåviolet/purpurviolet med ret stor næsten hvid ganetegning med en gyldengrønlig ganeplet. ‘Bohlken’s Laguna’ er mørk violet uden den lyse ganetegning. Planter med navnet ‘Bohlken’s Lupinenberg Laguna’, bør således være den mørke farve! Navnesammenfaldet skyldes at firmaet Bohlken i Bad Zwischenahn oprindeligt havde flere “lilla” i sit sortiment. Navnet ‘Lupinenberg’ (Den lyseste farve) kan henføres til adressen “Am Lupinenberg”. I 2008 havde de øvrige (mørkere farver) hver en navnetilføjelse efter ‘Lupinenberg’: ‘Laguna’, ‘Azur’, ‘Husky’, ‘Sky’ og ‘Strato’. Senere, da produktionen overgik som licenser til andre producenter, blev der tyndet ud i sortimentet. Fra Heinz Bohlken kom endvidere følgende navnesorter, alle med navnet ‘Bohlken’s ….. ‘Ayer’s Rock’ (cremegul/rosa), Juditha’ (kraftig gul), ‘Snow Fire’ (hvid). ‘Kronjuwel’ (rosa), ‘Laura’ (lys gul), ‘Roter Stern’ (klar rød). 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Nyheder Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s