RHODODENDRON ‘COCCINEUM SPECIOSUM’ (R. ‘Coccinea Speciosa’)

'Coccineum Speciosum'

Rhododendron ‘Coccineum Speciosum’ er en rigtblomstrende attraktiv mindre plante med let duft.

Ældgammel Ghent-hybrid (Belgien) som går tilbage til tiden fra før 1839, indført af  Lisha Sénéclause. Som så ofte, når der er tale om sorter krydset for mange år siden, er der ikke meget viden om deres opståelse – men at en plante, med det udbud som findes, kan “overleve” i produktion og salgskataloger i så mange år, beviser dens værd.

Som billedet viser, er der ikke tale om voldsomt store blomster, men om ret små blomster i mindre klaser, siddende på skuddene på oversiden af de vandretvoksende grene. Det giver et helt andet udseende sammenlignet med andre Azalea. Væksten er meget dekorativ. Blomstringen begynder omkring 1. juni, og der er en mild duft i varmt vejr.

Busken anføres ofte til kun er være 50×50 cm på 10 år. Jeg vil mene den bliver noget større over den periode, men sikkert er det, at det går langsommere end med Azalea i almindelighed. Væksten er elegant etageformet, og planten egner sig til både stenbedet, som forgrundsplante men også i haver med det japanske look, f.eks. ved at forme planten ved en større sten eller et vandbassin. Løvet er smukt mørkegrønt og blankt med gyldne efterårsfarver.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Gule og orange Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s