PRIMULA VIALII

Hyacintprimula  (Orkidéprimula)

Slut i juni, langt ind i juli, og til tider også i august, kan man glæde sig over denne spektakulære, omkring 30-40 cm eller højere slanke blomsterstand, med den røde top af endnu uåbnede blomster, og de nedefter stadig flere åbne lys blålilla blomster. Her er tale om en plante fra Yunnan og Sichuan i Kina, hvor den vokser mellem stedsegrønne mindre buske og på tørre enge mellem 3100 og 3900 m højde. Bladene er slanke, 30×7 cm lidt tandede og hårede. Selvom den i Kina kan lide “tørre enge”, er den bedste plads i haven det fugtige surbundsbed. Et minus er, at planten ikke er så længelevende, et plus er, at den sår sig selv! Vil man have styr på hvor den står, eller have flere planter, er den nem at så. Høst den tørre blomsterstand, opbevar den mørkt og tørt til marts, hvorefter den sås i fugtig spagnum. Et mylder af små planter kan senere prikles i potter, eller ud på stedet.

Primula vialii + Viola 'Molly Sanderson'

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Små surbundsplanter. Bogmærk permalinket.

2 svar til PRIMULA VIALII

  1. Hans B. Hertzog siger:

    Altid interessante artikler, god inspiration. Tak for mange gode tips.

  2. Tak for rosen. Primula vialii er en dejlig plante, med blomster når de fleste Rhodoer er forbi for sæsonen. De bedre planteskoler bør have den, men det er også sket jeg har set den som tilbudsplante!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s