CORNUS KOUSA var. chinensis ‘TEUTONIA’ – lyser midsommer haven op.

Cornus kousa teutonia med  særlig mange blomster den 19.6.2022.

Cornus kousa ‘Teutonia’ er et af “havens smykker” – foto fra 22.06.2022

Jeg ved det godt! Jeg har skrevet om Cornus kousa flere gange, men hvert år, når de pragtfulde små træer står dækkede med blomster, og lyser haven op, må jeg tage billeder – og som også i dag – delagtiggøre mine mange læsere i min begejstring.

Blomstringen startede som sædvanlig omkring den 25. maj. I de første dage, er det nærmest som 4 små opretstående spidser, som på det tidspunkt er grønne. Det er højbladende som omkranser selve blomsterknoppen. De skifter hurtigt farve. Bliver lysere og lysere, og i næsten hele denne måned har de, renhvide som de er, tiltrukket sig al opmærksomhed. Højbladene har nu fået sin fulde størrelse, og virker som var det en blomst på 10-12 cm i Ø. På dette stadie begynder blomsterne at springe ud. De sidder mange sammen i centrum af højbladene, hvis fornemmeste opgave det er, at gøre insekterne opmærksomme på de bittesmå ret undseelige grøngule blomster. Måneden ud kan vi glæde os over det lille oprette træ med de skønne hvide højblade. Efterhånden som selve blomsterne bestøves og højbladene ældes, opstår mørkerøde større eller mindre pletter i det hvide, inden de i starten af juli falder af. Cornus ‘Teutonia’ blomstrer et par uger inden de fleste andre lignende Cornus, så er der plads til en mere i haven, kan sæsonen strækkes langt ind i juli.

Herefter udvikler de befrugtede blomster sammensatte nøddelignende frugter, som i efteråret er orange

Cornus kousa 'Teutonia'

Cornus kousa ‘Teutonia’

til mørkerøde, og igen udmærker denne sort sig ved have nogle af de største frugter. De kan blive næsten 3 cm i Ø, og inde i den hårde skal er det søde/velsmagende spiselige frugtkød.

Væksten hos Cornus kousa ‘Teutonia’ er opret og slank. Højden hos os i Danmark ender på 3-4 m. Samtidig er den smal, og uden beskæring ikke meget mere end 2,5 m. Som det nok er en del læsere bekendt, har vi for mange planter i haven. Derfor holdes den yderligere slank, ved beskæring af nye grene lige efter højbladene er faldet af. På dette tidspunkt kan der klippes over et mindre skud på grenen. Væksten herfra vil blomstre næste år. Cornus kousa var. chinensis er surbundsplanter, og skal som Rhododendron plantes i grov spagnum og gødes med specialgødning som OSMO surbundsgødning. Vores hvide Cornus ‘Teutonia’ er anskaffet i 2006. Den lidt senere rosa blomstrende Cornus ‘Satomi’ er anskaffet i 2010.

GOD MIDSOMMER!

Læs også artiklerne:

CORNUS – BLOMSTRENDE OPLEVELSE I JUNI – ‘Venus’ og‘Schmetterling’

CORNUS KOUSA ‘MISS SATOMI’ (syn. ‘Satomi’/’Rosabella’)

CORNUS KOUSA ‘VENUS’

PLANT EN CORNUS KOUSA I HAVEN

CORNUS KOUSA – ET FLAMMEHAV I OKTOBER

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Andre træer og surbundsbuske, Artikler. Bogmærk permalinket.

2 svar til CORNUS KOUSA var. chinensis ‘TEUTONIA’ – lyser midsommer haven op.

  1. villroses siger:

    Lekker!

  2. Uggerby siger:

    Vi har lige plantet en cornus kousa satomi i år, den har blomstret flot, men nu virken den vissen! Har vi vandet for lidt eller hvad gør vi?
    Kommer den næste år selv om den er “halvdød” mvh Kaja Uggerby

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s