RHODODENDRON PRUNIFOLIUM – årets seneste blomst

Portræt at en art + en hybrid

Rhododendron prunifolium hybrid i vores have. Fotograferet sidste uge i juli.

Navnet betyder med blommelignende blade. Planten findes i naturen på et meget begrænset område i lave bjerge på grænsen mellem Georgia og Alabama (USA) i 90-200 m højde, hvor den gror i fugtige, til dels skyggede kløfter.

Blomsterne kan være rosa, laksefarvede men oftest orangerøde til intens røde. Der er 4-8 slanke trompetformede blomster i hver klase. De er lidt mørkere i ganen og har dekorative støvdragere samt en flot griffel, som rager langt ud af blomsten. Blomstringen er den absolut sidste af sæsonens rhododendronblomster. Udspring ligger fra medio juli, alt efter sommerens varme og sol, eller plantens placering i vekslende sol, eller lys skygge. Enkelte år rækker blomstringen til ind i august.

Bladene er elliptiske, ca. 6 cm x  3 cm hos os, men kan i naturen være især betydeligt længere. De springer ud i maj, og er friskgrønne og glatte med små hår langs midterribben. Plantens vækst er opret. På 10 år er den ca. 110 cm høj x 140 cm bred – i naturen indtil 5 m som gammel. Som ældre plante kan den få en lidt pagodeformet dekorativ vækst.

Prunifolium hører til den løvfældende gruppe rhododendron, af mange kaldet azalea. I oktober farves løvet orange til kobberbrunt i op til en måned inden det falder af. I mange bøger anses arten for at være mindre god i Europa, grundet mangel på konstant sommervarme. Dette modsiges af en tysk specialist, som har dyrket planten i mange år!

R. prunifolium hybrid med duft i vores have. 

RHODODENDRON PRUNIFOLIUM – MED DUFT – det kræver en forklaring!

Vi har haft 2 R. prunifolium i haven. Den første husker jeg ikke hvad der skete med, men vi har da savnet den, siden vi i 1994 fik fat i en ny. Den blev anskaffet i Tyskland, og lykkelige var vi, fordi den har en helt fantastiske duft! Især i de lune sommeraftener omkring 1. august. Alt var altså som det burde være – indtil en augustdag i 2022, hvor en læser af mit indslag på facebook, gjorde opmærksom på, at der absolut ikke er duft i den dejlige plante! Tilmed var der så meget konkret viden bag udsagnet, at jeg blev klar over, at vores plante ikke kunne være en “ægte prunifolium”. Alle de bøger og artikler jeg kunne finde i gemmerne, sagde jo også tydeligt, at der ingen duft er!

MIN FEJL er naturligvis, at jeg ikke har været grundig nok i forarbejdet for mange år siden. Det har bl.a. medført, at en dansk producent i mere end 20 år har udbudt planter som stammer fra en stikling fra min/vores plante – med duft. Der er med andre ord utrolig mange “uægte prunifolium” rundt omkring i haverne! DET GODE er naturligvis, at de mange planter dufter – og iøvrigt ligner den rigtige art så meget, at ingen har reageret over plantens udseende. De fleste ejere er nok også ligeglade med plantens 100% ægthed – det er blomst og duft som tæller. Men for samlere, og andre nørder som jeg, skal der være orden i tingene.

ORDNUNG MUSS SEIN, så jeg tog kontakt til den tyske leverandør, som i sine opslag ikke kunne se hvorfra hans duftende plante stammede. Nu begyndte jagten på oplysninger, og den er tilsyneladende sluttet også i Tyskland. Jeg er kommet i kontakt med Dr. Ralf Bauer, som har stor viden om de løvfældende amerikanske Rhododendron. Han skriver i en lang mail til mig, at R. prunifolium aldrig dufter, men at den meget nemt kan være hybridiseret med R. arborescens, som vokser i lavlandet i bl.a. Georgia og Alabama, eller med R. viscosum, som er mere udbredt i det sydlige USA, og ligeledes blomstrer sent. Begge disse arter dufter særdeles godt, og denne egenskab kan naturligvis være bragt videre. En naturhybrid mellem R. prunifolium og R. arborescens er kendt og navngivet R. georgianum. Skal mysteriet helt opklares, kræver det en nærmere undersøgelse af botanikere. Jeg, og jeg tror næsten alle, stiller sig tilfreds med Dr. Bauers teori om at “bierne har været på spil”, og at der dermed er tale om en naturhybrid. Det skal her understreges, at vores plante teoretisk kan stamme fra en naturhybrid opvokset i USA, men lige så vel kan være tilfældigt opstået – eller avlet – hos en samler eller producent i Europa.

R, prunifolium hybrid ultimo juli ved siden af en lille R. pseudochrysanthum ‘Golfer’.

Min erfaring er, at det er en særdeles hårdfør og blomsterrig plante. Vi har haft den i vores have siden 1994. Den har aldrig svigtet (tilmed bor vi i et “kuldeområde”). Bemærkelsesværdigt er det, at den er så god i vekslende sol/skygge eller meget lys skygge, hvor de fleste andre løvfældende rhododendron bliver bedst i fuld sol. Jeg har som konsulent været med til at sælge mange hundrede planter, og har aldrig fået en tilbagemelding om, at planten ikke har levet op til beskrivelsen. Tvært imod, køber flere plante nr. 2!

Det er forståeligt, for det er en af havens bedst duftende planter.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf 22 år (indtil 2023) med ansvar for Rhododendron på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 40.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU (Gartnernes Afsætningsudvalg), Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Gule og orange Rhododendron, Røde Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s