RHODODENDRONBLOMSTER OG EFTERÅR!

En udvidelse af blomstringssæsonen

Hvem kunne ikke tænke sig en dejlig farverig Rhododendron i blomst slut i august, i september eller ind i oktober?

Helt usædvanligt er det ikke, for den gammelkendte R. ‘Cunningham’s White’ blomstrer mange steder i aug./sept. – men det er lidt af en fejltagelse! Se artiklen “Cunningham’s White i september”

Dygtige gartnere har i de senere år krydset sig frem til planter, som blomstrer i efteråret. På disse planter dannes de nye blomsterknopper som vanligt i løbet af sommeren, men til modsætning for normalen, springer rigtig mange af knopperne ud i sensommeren. En del knopper bevares dog til udspring i foråret, som vi kender det. Resultatet er, at måske lidt over halvdelen af knopperne åbner sig i sept, mens resten først blomstrer næste år i maj.

Udvalget er ikke stort, men det dækker ret godt. I denne artikel, skrevet i nov. 2022 nævner jeg de planter, som har været på markedet i en årrække, og som jeg har stødt på i planteskoler og havecentre.

R. smirnowii ‘Weinlese’ har i flere år været flittig med blomsterne fra medio september. Tidspunktet variere lidt efter sol/lys og temperatur i haven. Alle billeder nedenfor er fra de seneste år, og alle fra august, sept. eller oktober. Hold øje med udbudet hvor du handler, eller bed forhandleren skaffe planten fra leverandøren. Ikke alle plante-skoler og havecentre er lige opmærksomme på udbuddet.

Find artiklerne her på bloggen i søgefeltet (de er  alle beskrevet) – og bliv klogere på den enkelte plante.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf 22 år (indtil 2023) med ansvar for Rhododendron på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 40.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU (Gartnernes Afsætningsudvalg), Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT og nyttigt, Artikler, Gode råd, Rhododendron, rhododendronblomster. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s