RHODODENDRON BUREAVII

Portræt af en art

Navnet henviser til en fransk professor E. Bureau, som levede fra 1830-1918. I naturen findes den i centrale og nordøstlige dele af Yunnan mellem 3000 og 3900 m, hvor den vokser i åbne til mere skyggefulde skovområder.  

R. bureavii burde være et must i ethvert rhododendronbed. Om det så skal være den største, og eneste store plante i bedet, er der næppe mange andre, som kan give så stor glæde, som den. Enten den er plantet, så den kan ses fra et af husets vinduer, eller man skal bevæge sig lidt rundt i haven, har den kvaliteter, som netop gør haven attraktiv året rundt.

Årsagen er naturligvis løvets skiftende udseende. I vinterperioden f.eks. de mørkegrønne og blanke blade. Men lad os tage det i rækkefølge. Netop nu med martssolen står den tætte plante næsten helt skinnende med sine blanke blade, som ses på billedet til venstre fra den 2. marts. I midten den 28. maj er de nye friske skud efter blomstringen. Utroligt at de starter helt hvidfiltede, for senere at blive bronzefarvede og på det sidste billede, den 10. oktober,  ses de færdigudviklede blade, hvis overside endnu er “støvet” gylden, mens undersiden har udviklet det tykke bronzebrune filtlag.  

Blomsterne fremkommer fra starten af maj eller senere, afhængig af vejret – men også lidt af plantens placering. Det er en af de Rhododendron, som med succes kan plantes i halvskygge, sågar lys skygge med flimrende lysindfald. Knopperne er rosa til sartrosa, mens blomsterne næsten fra udspring er hvide – måske med lidt rosa toning. Der er 10-20 blomster i den relativt åbne klase. Planten har et meget tæt udtryk, hvilket bl.a. kan henføres til at den beholder bladene i 3-4 år.

Vores 18-årige er ca. 150 cm x 150 cm og yderst velformet, selv om den er lettere skygget fra den ene side. 

I handlen ses nedenstående hybrider, med lignende gode egenskaber:

 R. ‘Hansel’ – R. bureavii x R. ‘Fabia’. En Lem-hybrid, USA,  R. ‘Gretzel’ er en søster, som næppe ses hos os. 

R.  ‘Hydon Velvet’ – R. yakushimanum x R. bureavii. En pragtfuld bladplante. Hydon Nurseries.   

R. ‘Teddy Bear’ –  R. yakushimanum x R. bureavii. Ligeledes skøn bladplante. Lidt mindre vækst.          

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf 22 år (indtil 2023) med ansvar for Rhododendron på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 40.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU (Gartnernes Afsætningsudvalg), Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s