RHODODENDRON DAURICUM – starten på året!

Portræt af en art

Rhododendron dauricum spreder glæde fra marts. Foto: Trine Skjøldberg

Så blev det virkelighed, ikke hos os i Hørsholm med den kolde beliggenhed, men hos vores datter i Helsingør – nordpå under varmere himmelstrøg.

Rhododendron dauricum er en vildart fra Dauria i Sibirien. I øvrigt findes den i varianter i resten af det nordlige Rusland, Mongoliet Kina og Japan. Den er derfor ret variabel, både i vækst og blomsterfarve, som kan være hvid (sjælden) men ellers i mørke rosa og oftest

violette nuancer. Løvet bliver bronzefarvet eller falder af i vinterperioden. Væksten er fra næsten krybende til lavt busket. Bladene er små. Blomstringen finder sted ganske tidligt på året. Der findes kloner som blomstrer i dec./jan., almindeligst er dog fra ultimo februar og frem. Ligesom planten forekommer i et stort geografisk område, findes den i vidt forskellig habitat og højder. Hårdførheden for denne art er enestående, hvilket naturligvis har været betydende for anvendelsen af den som krydsningspartner for tidligt blomstrende hybrider (‘April Rose’, ‘April Snow’, ‘P.J. Mezitt’, ‘P.J.M.Regal’, ‘Staccato’ m.fl.)

I gamle haver kan planten udvikle sig til oprette, ret forgrenede buske omkring 2,5-3 m. Fra Japan findes i dag indsamlinger af meget lavere former, dauricum dwart, med både rosa eller hvide blomster. Bedste plantested i haven er i forkanten af busketter, i lettere skygge og dog med en del solstrejf, og for de krybende arters vedkommende lyst i forkanten af et stenbed nord- eller østvendt – gerne med lidt beskyttelse for morgenens værste barfrost. 

R. mucronulatum er meget familiær med R. dauricum. Den findes i områder i Sibirien, Kina (Hubei), Mongoliet, Korea og Japan, på skråninger og i lys skov. Den er imidlertid helt løvfældende, i modsætning til R. dauricum som altid har beholdt blade i spidsen af grenene. Blomsterne hos R. mucronulatum er også pink, i modsætning til de violette farver hos R. dauricum.  

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf 22 år (indtil 2023) med ansvar for Rhododendron på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 40.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU (Gartnernes Afsætningsudvalg), Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s