RHODODENDRON REPENS HYBRIDER

Når rødt er rødt – beskrivelse af en gruppe hybrider + arten.

R. ‘repens hybrid ‘Dr. Ernest Schäle’. 25 år gammel meget flot repens hybrid plantet på en helt udsat plads med fuld sol og vind. Blomstringen falder i april, som her når det er varmt nok. Oprindelse R..’Essex Scarlet’ x R. forrestii var. repens. Hobbie 1956. Skarlagenrøde blomster primo maj. Tætløvet og langsom vækst. 35×70 cm som 10-årig.

De lave og tætte hybrider med oprindelse i vildarten R. forrestii repens – hvor det sidste ord betyder krybende – er en af de Rhododendron, som rigtig mange haveejere kender til. De har været i sortimentet i al den tid jeg kan huske. Fælles for dem er, at de er rigtblomstrende, de springer ud omkring 1.maj – naturligvis afhængig af vejrets lunefulde sider – de er lave, tætte, og så er de røde. De springer lige i øjnene på et tidspunkt, hvor vi alle hungrer efter nogle farver i den vintertrætte have.

Det hele begynder med den lave kinesiske vildart R. forrestii, som har dybrøde til næsten sortrøde blomster, og en meget lav krybende vækst. Omkring 1900-tallet begynder man i England at eksperimentere med at krydse arten med forskellige arter og hybrider, for at fremelske en tæt lav, rigtblomstrende haveplante. Det lykkedes kun delvist, både at få mange blomster, og den ønskede hårdførhed. I 1937 begyndte den tyske rhododendronplanteskole Dietrich G. Hobbie i Ammerland at eksperimentere med at krydse storblomstrende sorter med den lille R. forrestii. Her blev anvendt sorter som R. ‘Prometheus’, R. ‘America’ og ‘Dr. V. H. Rutgers’. Men omkring 1950-erne havde han især “heldet” med sig. En krydsning med en gammel hybrid R. ‘Essex Scarlet’ gav omkring 10.000 småplanter med potentiale. Herfra var det “kun” at udvælge de bedste, rødeste, tætteste og laveste småplanter til produktion, og herfra igen at udvælge de planter, som vi i dag stadig kender som R. repens hybrider, og hvert forår fanger vores blik.

Fra et gammelt dansk planteskolekatalog (Klaus Hansen), som jeg var heldig at modtage som gave for nogle år siden, har jeg følgende oplysninger:

R. ‘Abendglut’ – Den mørkeste røde, ret kraftig vækst.

R. ‘Aksel Olsen’ – Store blodrøde blomster fra slut i maj. Flad udbredt vækst.

R. ‘Antje’ – rødbrune knopper, kugleformet vækst.

R. ‘Baden-Baden’ – Skarlagen rød. Bred kompakt vækst med let ‘drejede’ blade.

R. ‘Elisabeth Hobbie’ – Mørkerøde blomster og blanke blade. Tåler stærk frost og fuld sol.

R. ‘Gertrud Schäle’ – Skarlagen røde blomster fra ultimo april. Lidt større blade. Tæt vækst.

R. ‘Red Carpet’ – Rødbrune knopper. Blomstrer fra ultimo april. Hel flad vækst.

R. ‘Scarlet Wonder’ – Rødbrune knopper. Kugleformet vækst.

Flere navnesorter er blevet udbudt, eller udbydes med mellemrum på den danske marked:

‘Bad Eilsen’, ‘Bengal’, ‘Buketta’, ‘Carmen’, ‘Corinna’, ‘Glutkissen’, ‘Mannheim’, ‘Pumuckl’, ‘Rosina’, ‘Rotkäppchen’, ‘Satin’, ‘Topsi’, og muligvis flere!

Anvendelsen i haven kan være lige fra enkelte planter mellem store/større sten, som forgrundsplanter i surbundsbedet, eller som lave hække/afgrænsninger af havens rum. Næsten alle blomstrer fra slutningen af april og i maj. Hårdførheden kan være lidt svingende, men generelt kan siges, at der ingen problemer er i vores klima, og de tåler halvskygge til fuld sol. De skal naturligvis plantes i god grov spagnum, og gødes med Rhododendrongødning, f.eks. OSMO – og passes med vand, som alle andre Rhododendron.

RHODODENDRON FORRESTII – portræt af en art

Navnet betyder: “efter George Forrest, 1873-1932.
Vokser i dele af Yünnan, Tibet, Burma og Arunachal Pradesh i 3000-4600 m
Der er flere underarter af denne art. De fleste bliver kun 10-15 cm høje og har nedliggende grene. 
R. forrestii var. repens har meget mørkerøde klokkelign.blomster. Planten skal stå vendt fra solen gerne på en stejl skråning. For megen skygge giver dog ingen blomster. Den viste plante har været på samme vokseplads i haven siden 1994.

Opkaldt efter George Forrest, 1873-1932. Vildvoksende art fra bl.a. dele af Yunnan, Tibet og Burma på lyse ikke solbeskinnede skrånende græsenge, stejle klippesider og nær vandløb imellem 3.000 m og 4.600 m højde. Bladene er mørkegrønne, let årede og omkring 1,5 til 2,5 cm brede og lange. Arten hører til en af de laveste. Omkring 15 cm med enkelte højerevoksende grene op til en halv meter. Herunder også den form som er døbt ‘Repens Group’. Den er nærmest helt krybende, omkring 10 cm eller lidt mere omkring basis, men ellers med helt nedliggende grene.  

Jeg betragter planten som en lille “perle” i samlingen. Den har ikke krævet meget arbejde i de mange år. Lidt spagnum i ny og næ – og så er den vokset ud mod og over bedets stenkant. Jeg har den fra en passioneret, og desværre afdød samler, i Rhododendronforeningen. Den kan også købes i Rhododendron-Haven i Tørring. 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf 22 år (indtil 2023) med ansvar for Rhododendron på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 40.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU (Gartnernes Afsætningsudvalg), Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Røde Rhododendron, Rhododendron. Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON REPENS HYBRIDER

 1. Hans B. Hertzog siger:

  Jeg læser dine indlæg med stor interesse hver gang, at eet menneske kan have så stor viden om rhododendron er ikke til at fatte. Hvis det er tilladt at stille et enkelt spørgsmål ? Vi har flere rhodrodendon i vores have, men der er een som vi er lidt bekymrede over nemlig en Inkarhe Gelbe Dufthecke, den er begyndt at blive gul i bladene. Jeg er i tvivl og det er gødnings eller vand mangel. Så hvis du kan hjælpe mig lidt på vej vil jeg være taknemmelig, på forhånd mange tak. /Users/hansbhertzog/Library/Containers/com.apple.mail/Data/Library/Mail Downloads/FD94BD4D-FC96-4BED-9E80-59478733A3F6/IMG_0424.jpg/Users/hansbhertzog/Library/Containers/com.apple.mail/Data/Library/Mail Downloads/38811BD7-008F-425F-85C7-0FFC33B676B6/IMG_0425.JPG

 2. Rhododendron ‘Dufthecke’ findes i 3 nuancer af hvidt – hvid, meget sart gul, og meget sart rosa. Den er et produkt som udsprang af forsøget med at fremstille en rhododendron som kunne vokse i almindelige jord. Det endte op med en såkaldte kalktolerant rod, som man bruger som podeunderlag. Jeg synes du skal læse artiklen på min blog om “kalktolerante Rhododendron” INKARHO, samt de artikler som der desuden henvises til.

  Nå, men det er ikke svaret på jeres problem. Bladfarven med de bl.a.mørkere årer tyder helt sikkert på næringsmangel. Da jeg er temmelig sikker på, at I gøder jeres planter, må det skyldes at planten ikke optager næringen.
  Jeg har nærkigget billedet med planten foran hegnet, og har den opfattelse er, at der ikke er spagnum – eller ret meget – spagnum synligt. Se ideen med den kalktoleranten rod var, at der kunne plantes i almindelig havejord. Det skal dog modificeres en del. 50% god havejord, iblandet 50% mellemgrov spagnum er nødvendigt. Alm. Rh. har en begrænset rodstørrelse. De kalktolerante har mere trevlerod som andre planter – altså en rod som kommer længere “ud”. Plantehullets omgivelser bør altså være egnede til roden. Der gødes med alm. rhododendrongødning, men der skal gødes mere, da roden er mere grådig.
  Planten ser ikke så stor ud, så jeg ville grave den op, og forsigtigt vaske roden med varsom hånd Kun den yderste “skal” jord skal væk) , lave et større hul med den nævnte jordblanding – eller gerne med alm. 100 % god grov spagnum – genplante, sørge for at alt er godt vådt, og omg. gøde med OSMO. (kalktolerante Rh. vokser fint i ren spagnum – hvilket gør det muligt at anvende dem i et bed, hvor der er blandinger med eller uden den nye rod).

  Jeg har lidt erfaringer med netop Dufthecke. Den er taknemlig, vokser godt og hurtigt til, men er mere næringskrælvende. Vores plante blev for stor, den endte hos naboen, som tog den med, da de flyttede sidste år. Den må være ca. 15 år. Jeg har foreslået sorten til haver med ønsket om netop hække, rumdelere og også åbne placeringer, sågar ved Øresund. Jeg har ikke kendskab til problemer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s