RHODODENDRON ‘OLD PORT’

Portræt af en hybrid

Waterer’s planteskole “Knap Hill” i England står som ophav til en uendelig række af Rhododendron hybrider. R. ‘Old Port’ er fra før 1865. Det er en R. catawbiense hybrid uden nærmerne angivelse af den anden part af forælder. Den skulle være navngivet af Anthony Waterer selv!

Navnet er ganske tæt på den purpurviolette farve man kan opleve når man skænker et godt glas portvin. Inde i ganen er der en mørkere sortbrun priktegning. Blomstringen starter medio/ultimo maj og varer til et stykke ind i juni. En plads i lys skygge/halvskygge vil forsinke udspringet, og bevare blomsterne lidt længere. Billederne er fra 28. maj og 12. juni. 

Planten har slanke og ret lange elliptiske blade. Væksten er kraftig og allerede som 10-årig er den op mod 150 cm høj og bredere. Med alderen kan den blive ganske stor, 2,5 m og mere. Hårdførheden er god, men barfrost i april er ikke lige det bedste kombination i solskin. På den måde passer det helt godt at placere planten i vekslende sol skygge eller under overstandere.

Rhododendron ‘Old Port’

NB. Harold Greer, en af USA’s meget kendte planteskolefolk, skriver i sit omfattende katalog om en amerikansk plante ved samme navn ‘Old Port’. Eftersom planten i USA er en ponticum-hybrid, er der faktisk tale om 2 ret forskelllige planter. USA-planten er også solgt under navnet ‘William Downing’, som er en meget kraftigt voksende plante med mere mat løv og tydeligere ribber, samt lysere purple blomster med en mørkere ganeplet.  Denne sort er formentlig ikke solgt i Europa men både i New Zealand og Australien.

N

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf 22 år (indtil 2023) med ansvar for Rhododendron på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 40.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU (Gartnernes Afsætningsudvalg), Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron. Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar