RHODODENDRON WILLIAMSIANUM ‘GARTENDIREKTOR RIEGER’

R. williamsianum ´Gartendirektor Rieger’: foto den 7. maj.

Portræt af en hybrid

I 1976 blev vi begavet med en stikling af R. ‘Gartendirektor Rieger’. Giveren var et bekendtskab fra Rhododendronforeningen og hans hustru – venner som vi stadig har glæde af samværet med. Jeg kan spørge mig selv, hvorfor jeg ikke tidligere har skrevet en artikel om netop denne plante, som jeg må have anbefalet til hundredevis havekunder gennem årene? Vi har mange planter, som har boet i haven i lang tid, men 48 år er mange år. Heldigvis er den stadig lige sund, og igen i år er den spækket med hundredevis knopper. Nu råder jeg bod på manglen – her kommer beskrivelsen af den, i mine øjne, allerbedste R. williamsianum hybrid:

I Tyskland findes en meget gammel planteskole grundlagt af Dietrich Hobbie*. Han startede i 1928 med at producere stiklingeunderlag til Rhododendron ved udsåning af frø. Omkring 1937 begyndte han den egentlige produktion. Især kastede han sig over hybridisering af R. repens og R. williamsianum. I samarbejde med sin overgartner Hans Robenek, i perioden 1946 og frem til 1984, var det måske en af de mest “nyproducerende” planteskoler overhovedet. Omkring 1500 nye hybrider blev det til!

R. williamsianum ‘Gartendirektor Rieger’ tilskrives Hans Robenek. Krydsningen er foretaget omkring 1947-48 mellem R. ‘Adriaan Koster’ x R. williamsianum. Planten markedsføres i 1971. Den er opkaldt efter direktør Walter Rieger, som var leder af den anerkendte botaniske have i Baden-Baden i 1950-erne.

R. williamsianum ‘Gartendirektor Rieger’:  foto den 16. maj.

Blomstringstiden er meget lang for denne Rhododendron. Knopperne vokser til i løbet af april. Vi har oplevet at blomsterne springer ud allerede i sidste del af måneden, og alligevel er der smukke udsprungne blomster 3-4 uger senere. Billedet t.v. er taget den 21. april, samme år som billedet ovenfor. Knopperne har været synlige rødbrune hele vinteren. I udspring er blomsterne svagt rosatonede for hurtigt at blive lys cremefarvede, for at afslutte helt hvide. Indvendig er de forsynet med en mørkerød punkttegning på det øverste kronblad.Blomsterne er åbent tragtformede, meget store, de kan være op til 9 cm i Ø og omkring 4-7 stykker i klaserne. Som det ses af billedet, er plantens blanke ægformede blade en ekstra gevinst.

Tilvæksten starter naturligvis hurtigt efter afblomstringen, og her er igen et plus i plantens karakterbog. Fra arten williamsianum har den arvet den rødlige farve på grenen og den mørke bronzefarvede lød på de nye blade, som hen på sommeren skifter til dybgrøn.

Nedenfor ses planten , som den ser ud resten af året og helt frem til næste forår, hvor blomsterknopperne igen udvikler sig. 48 år er lang tid på samme sted. I den tid er omkringstående planter flyttet eller fjernet for at give plads til “havedirektøren”. Den bliver også hvert år beskåret lidt – det sker straks efter blomstringen. Se artiklen om beskæring.

*Hobbie. Planteskolen ligger i Ammerland på adressen Zum Hullen 3, D 26655 Westerstede-Linswege. Nok så vigtigt er det at firmaet har en fantastisk park på 70 hektar, påbegyndt i en fyrreskov i 1928. Her vokser træagtige Rhododendron på op til 9 meters højde, og andre steder helt lave krybende. Parken er åben for besøgende i sæsonen på adressen Alpenrosenstrasse 7, D 26655 Westerstede/Petersfeld. Der er restaurant og café, og de gange jeg har været der også et plantesalg.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf 22 år (indtil 2023) med ansvar for Rhododendron på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 40.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU (Gartnernes Afsætningsudvalg), Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Creme Rhododendron, Rhododendron, rhododendronblomster, Rhododendronportrætter. Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar