RHODODENDRON WILLIAMSIANUM ‘ROTHENBURG’

Til min samling af billeder af R. williamsianum hybrider, modtog jeg for et par dage siden ovenstående nærbillede, samt billedet slut i artiklen, af den imponerende flotte store plante. Jeg har kendt planten i mange år, den står i en have i Allerød, hvor den bare har fået lov til at vokse sig stor.

Der er så mange tusinde Rhododendron registreret, og jeg har på intet tidspunkt tænkt at denne side kan blive et stort dækkende opslagsværk. Skal jeg beskrive “gamle” kendte planter, eller kun de nye fremkomster – det er et umuligt valg, for hvad bliver der produceret om 2, 5 eller 20 år? R. ‘Rothenburg har jeg set i samme have i måske 30 år, og sidst bad jeg om et par billeder, så jeg endelig kunne beskrive planten.

Oprindelsen daterer sig tilbage til 1944 hvor Viktor von Martin, som boede i Rothenburg (Schlesien) krydsede R. ‘Diana’ med R. williamsianum. Jeg kommer umiddelbart til at tænke på krigens rædsler i 1944, og forestiller mig en person som får tankerne på flugt, og spekulerer i nye dejlige blomster. Planteskolen Bruns, nær Westerstede, begynder efter krigen en opformering af planten, og den udbydes i 1968 samt registreres i 1971.

I modsætning til mange R. willimsianum hybrider har R. ‘Rothenburg’ en ret kraftig opret vækst. På 10 år omkring 130 cm høj, og som billedet nedenfor viser omkring 3 m høj og bred efter yderligere 20 år. Løvet er smukt, og især som ungt meget blankt. Blomsterknopperne er rødbrune vinteren over, hvilket giver planten yderligere kvalitet. Blomsterne viser sig slut i april.I udspring er de cremegule, for senere at blive creme, eller elfenbensfarvede. Indvendig er de forsynet med en lille rød plettegning.

I nogle beskrivelser er der bemærkninger om at planten kan være lidt sart i vinterperioden. Den viste plante står i en almindelig have, og har aldrig svigtet. Få dage senere besøgte jeg nogle havevenner, de havde 2 meget smukke og store planter stående over hegnet til naboen. Hegnet er kun et par år gammelt, indtil da stod planterne helt ubeskyttet i en indkørsel, hvor de dannede hæk mod naboen i omkring 40 år.

Billederne ovenfor er taget af Thomas Berthelsen. Billedet herunder er fra min hånd – en varm solskinsformiddag i starten af maj. De er noget lysere, men det skyldes tidspunktet i blomstringen.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf 22 år (indtil 2023) med ansvar for Rhododendron på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 40.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU (Gartnernes Afsætningsudvalg), Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Creme Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter. Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar