TRILLIUM – Treblad

Trillium sulcatum

Usædvanlig plante i surbundsbedet

Trillium, med det passende navn ‘Treblad’ stammer i hovedsagen fra USA, men forekommer også i Kamtschatka, Japan og dele af Himalaya, mest i skovrige områder og på humusholdig jord. Det er en spændende, og anderledes plante til surbundsbedet. Der er ca. 50 forskellige arter.

Roden er et vandret rhizom (jordstængel), som er ret tyk, ikke særlig lang, og forsynet med mange fine rødder. Over jorden er planterne, alt efter art, fra ganske korte og helt op til 50-70 cm. På de enkelte stængler sidder de 3 grønne løvblade, og ovenfor igen sidder de 3 farvede petaler (kronblade). Blomsterne indeholder 6 støvdragere, og frøstandende, som er grønne, brunlige eller endda rødlige, har igen 3 frøkamre, med tilsammen 6 rækker frø. (Alt går op i 3!).

I løbet af april viser planterne sig som små spidser i bunden af surbundsbedet. Når temperaturen kryber opad kommer de første blomster – oftest lige i slutningen af april, og så har man glæden helt frem til udgangen af maj. Det er en nem haveplante – den kommer op, blomstrer og visner ned i løbet af sommeren. Der skal ikke klippes beskæres eller omplantes. Trillium har det bedst med at blive ladt i ro. 

Det nedenstående lille billedgalleri er fra haven. Vi har haft Trillium i mange, mange år. De er plantet mellem lavere Rhododendron, Primula, Scilla, Anemoner, cyclamen og helt lave Hosta. Der tilføres surbundsgødning hvert forår, og så vandes der efter behov. Planten breder sig moderat på stedet. Rhizomerne kan deles efter blomstring, men ikke i for små stykker. Der skal være enkelte små rødder på de afskårne stykker. Trillium udbydes på de mere velassorterede planteskoler eller i udenlandske postordreforretninger. Vores er alle anskaffet på denne måde, pottet ved ankomsten, og udplantet samme forår. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf 22 år (indtil 2023) med ansvar for Rhododendron på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 40.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU (Gartnernes Afsætningsudvalg), Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Inspiration, Løg, Løg og knolde, Små surbundsplanter. Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar