RHODODENDRON WILLIAMSIANUM ‘BREMEN’

Portræt af en hybrid

Rhododendron williamsianum Bremen. (Foto udlånt af Basta Planter)

Gruppen af Rhododendron williamsianum hybrider er ikke voldsom stor, og det er heller ikke ret mange navnesorter som har den store bevågenhed. De fleste planteskoler tilbyder kun under en håndfuld forskellige, hvilket er er en stor skam, fordi der virkelig er tale om attraktive haveplanter. Lad mig nævne i flæng: Kompakt tæt vækst, begrænset størrelse, smukt løv, blomsterrige og ofte en meget smuk tilvækst.

Rhododendron ‘Bremen’ (R. williamsianum ‘Bremen’ *er faktisk ved at være en gammel nyhed, den er dukket op, forsvundet og dukket op igen, lige siden den opstod som en krydsning mellem en ukendt havehybrid og vildarten R. williamsianum omkring 1942/44 hos Hobbie’s Planteskole i Linswege/Westerstede nær Bremen. Det blev imidlertid Bruns Planteskole i Bad Zwischenahn nær Bremen som endte med at markedsføre den i 1962.

Blomsterne er klart lysende pink, mørkere røde i knop og har røde stilke. De er smukt krusede i kanterne med en lille svag plettegning indvendig. Ialt er der indtil 11 ret store (8 cm) åbne klokkeformede blomster i klasen, som glæder enhver blomsterelsker allerede omkring 1. maj. I vinterhalvåret er knopperne gyldenbrune til lysegrønne.

Planten har en god tæt kompakt vækst. Bladene er elliptiske mellemstore med matgrøn overside og lysegrøn underside. På 10 år bliver den ca. 75 cm høj og 90 cm bred. Den kan plantes både i sol/halvskygge og lys skygge på husets nordside. Hårdførheden er tilstrækkelig til det danske klima.

* Der er en yderligere Rh. kaldet ‘Bremen’. Det er en hybrid mellem R. haematodes og en R. catawbiense (?) fra før 1959. Hvis den findes, må det være i Tyskland. 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Pink Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s