RHODODENDRON I KRUKKER – PLANTEKASSER OG TRUG

Absolut muligt – men kræver et vågent øje

R. ‘Bloombux’ som terrassebeplantning i lang plantekumme

Det første eksempel viser en nyere dværgrhododendron ved navn ‘Bloombux’ plantet i en lang smal kumme indbygget i en terrasse. Jo mindre de indv. mål på kummen er, des mere arbejde giver det. En solbeskinnet terrasse udsætter kummen for hurtig udtørring. På varme dage skal der vandes dagligt, måske endda 2 gange. Et drypvandingsanlæg vil derfor afhjælpe pasningen en del. Dybden på kummen har stor indflydelse på det nødvendige drænlag (helst min. 5 cm) i bunden. Den anvendte spagnum SKAL være grov. Alligevel kan det være godt at iblande  ca. 15% legakugler, for at undgå at spagnummen bliver for tæt og klæg, hvilket vil slå planterne ihjel. Drænlaget kan passende også være Lega-kugler. Kummen skal gødes. Her er det vigtigt at anvende en gødning som ikke svider rødderne ved overgødskning. Brug OSMO-surbundsgødning, men gød alligevel lidt mindre en anvisningen på pakningen, men til gengæld oftere, 2-3 gang i perioden april til juni.

I plantekummen kan anvendes andre småbladede Rhododendron/Japanske Azalea, men absolut ikke alle slags. De bør dækkes med granris fra jul og til den stærkeste frost er ovre.

I større kummer kan der plantes storløvede Rhododendron, som f.eks. R. yakushimanum eller hybrider fra denne. Igen er der store begrænsninger i plantevalget. Pas på vinterudtørring i alle tilfælde!

Det andet eksempel er beplantning i et keramisk trug. som også kunne også have været et granittrug. Her er plantet flere små Rhododenron som radicans, hirsutum, campylogynum samt cassiope, androsace og andre små surbunds- planter. På den måde kan man lave sig en lille plante-samling, som er nem at overskue og passe. Efter nogle år skal nogle af planterne dog ud af truget og videre i haven. Sådan et lille miljø skal placeres med godt lys og uden sol i middags-timerne. Frit mod nord, eller i øst med morgen-sol er et godt valg.            Princippet i plantningen er som ovenfor. Vinterdækning er også her en god idé.

Krukker med bl.a. Rhododendron yakushimanum hybrider

Det 3. eksempel er store beplantede krukker. Jo større krukker, desto større planter. Her kan i princippet plantes Rhododendron som bliver meget store. Det er krukkens volumen-indhold af spagnum som er bestemmende. Skal krukkerne stå i solen, er R. yakushimanum eller hybrider af denne, de bedst egnede. Mørke krukker bliver meget varme i solen. Så de er faktisk et dårligt valg.

løvfældende rhododendron (Azalea) i krukker.

Det 4. eksempel er krukker langs en husmur beplantet med løvfældende Rhododendron (Azalea). Netop Azalea er meget velegnede i krukker. Grundet deres løvtab om efteråret har de ikke det samme krav på vand i hvileperioden. Der kan ikke forekomme frostsvidninger eller    udtørringer på løvet, som jo faldt af i efteråret. Naturligvis må krukkerne ikke blive knastørre, så de skal holdes let fugtige, især fra udgangen af marts.

Azalea bliver bedst i meget lys, gerne fuld sol. Det stiller krav til passende vanding i varme perioder og i mørke krukker.

Ca. 15-20 år gammel er denne Japanske Azalea. Den er dyrket i potter, som er udskiftet med større, når det var påkrævet. Japanske Azalea tåler nemt både beskæring og regulær opstamning. Det gøres straks efter blomstringen.

Som det sidste eksempel kan jeg ikke lade være at vise dette billede fra en tysk planteskole med speciale i at dyrke store planter. Med interesse og tålmodighed kan de fleste “lave” sådan en spændende plante. Især Japanske Azalea er meget velegnede. De kan købes til små penge. Plant i en krukke som er lidt for stor. Gød og vand – beskær efter fantasien – skift til en større krukke efter nogle år, og fortsæt efter samme princip!

Sådan skal det gøres: 

 • Vælg lyse krukker, så rødderne ikke “koges” i solvarmen
 • Vælg krukker som ikke er smalle foroven – det gør det vanskeligt at få en plante ud efter nogle år i krukken, hvis man vil undgå at lave den til potteskår!
 • Vælg en krukke som er noget større end rodklumpen på planten som skal plantes.
 • Vælg en krukke med ordentlig dybde. Minimum 35/40 cm. Sørg for der er drænhul i bunden af potten
 • Læg et større potteskår over drænhullet for at forhindre jord i at løbe ud med overskudsvandet, og bl.a. derved måske lukke drænhullet.
 • Sørg for et drænlag på nogle cm i bunden af krukken. (Potteskår/Legakugler)
 • Surbundsplanter: Plant udelukkende i grov spagnum. Især i krukker og potter bliver fin spagnum hurtigt for klæg/tæt, og forhindrer tilstrækkelig dræn og iltoptagelse.
 • Surbundsplanter: Gød udelukkende med en god surbundsgødning (f.eks. OSMO) og gød i små mængder, 2-3 gange fra april til medio juni.
 • Vand når det er tørt – også efter regn, for planternes tæthed/løv kan forhindre regnvandet i at nå ned i krukken.

Fordele ved planter i krukker:

 • Der kan beplantes ved dårlige pladsforhold.
 • Krukker er dekorative og skaber miljø.
 • Mindre krukker kan flyttes til et andet sted efter blomstring eller evt. stilles i skyggen ved bortrejse.
 • Små minihaver kan etableres i større krukker eller kar.

Et par almene råd:

 • Ikke surbundsplanter skal altid plantes i god pottejord – helst med Legakugler – beregnet til netop krukkebeplantning, for optimal rodtrivsel.
 • Flyt krukkerne under halvtag eller lign. i vinterperioden, for at beskytte mod stærk udtørrende sol i frost.
 • Dæk krukkerne med granris, hvis de ikke kan flyttes.
 • Husk at alle stedsegrønne planter fordamper væske fra løvet i vinterhalvåret. Dette væsketab skal erstattes med lidt vand i perioden.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Gødskning, Gode råd, Japanske Azalea, Plantebedet og vedligeholdelse, Rhododendron, Vanding og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON I KRUKKER – PLANTEKASSER OG TRUG

 1. Lia siger:

  Kan de stå udenfor om vinteren? Også i krukkerne?

 2. Hej Lia! Undskyld det sene svar. Ja, Rhododendron kan sagtens stå udenfor i krukkerne. Stil dem nær huset, der er varmere, i skygge eller lign. steder med lidt læ. Det der i virkeligheden betyder mest, er at planterne ikke fordamper for meget vand fra løvet (sol og blæstpåvirkning). Det er klogt at vande meget lidt med mellemrum, så der stadig er fugt i krukkerne, så kan planterne erstatte fordampet væske. Fryser krukkerne – og det er jo meget sjældent i Danmark – må der vandes meget lidt lige i overfladen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s