OVERVINTRING UDE I POTTER OG KRUKKER

Med, eller uden overdækning.

UDEN OVERDÆKNING: Hvis du som jeg har en lille “planteskole” med pottede planter, kan der i strenge vintre opstå et problem, når potterne står ude. Problemet er skiftevis smeltende og frysende sne i potternes overflade. Når sneen smelter, og bliver til stående vand i den frosne potte, for derefter at fryse igen, vil det frosne vand “skære” i, eller beskadige plantens rodhals. Når det gentager sig mange gange i løbet af vinteren, kan det risikeres, at barken er så beskadiget, at planten dør i løbet af de første forårsuger. Derfor LÆG PLANTERNE NED så tøvandet kan løbe fra. Placer planterne således, at de ikke ruller rundt mellem hverandre. Når det bliver forår rejses de op igen.

Rhododendron i mistbænk for vinteren.

MED OVERDÆKNING: Mine små (unge) planter i potter, sætter jeg i nogle mistbænke, hvor lågene kan reguleres op og ned. Når rummet er så lille, er det vigtigt, at luften ikke bliver for fugtig. Indtil konstant og stærkere frost, har jeg altid låget lidt åbnet. Kun i perioder med dagsfrost, lukker jeg låget helt i. Hvis solen skinner på mistbænken, skal der vandes ganske lidt for at modvirke fordampningen. Fra slut februar og i marts/april vandes mere, og låget løftes for at undgå der bliver for varmt. Når nattefrosten er overstået, kan planterne stå uden overdækning.                                                                         Jeg har flere planter end mine mistbænke kan rumme. I et “rum” af sveller nord for huset opbevarer jeg også planter. Lidt større planter klarer sig i potterne med nogle granris som overdækning. De mindre planter får det for fugtigt, når grangrenene tynges ned mellem planterne. Til det formål har jeg fået fat i nogle kasserede ovenlys på aluminiumsrammer.  De er  nemme at håndtere, lige til at stille på svellerne og nogle enkelte sten. Alle disse planter står i skygge i vinterperioden.                                                                                    Enkelte andre planter overvintrer jeg i drivhuset, hvor der er meget sol. De kræver lidt mere pasning. Slut på vinteren bliver der ganske varmt i drivhuset, så der skal vandes regelmæssigt, og luftes ud på de varmeste dage, for ikke at drive planterne for hurtigt. Jeg har et skyggenet, som jeg lægger hen over planterne indtil slut i marts.

Gamle kasserede ovenlys er helt fine både som vinterbeskyttelse af små pottede planter. De kan også bruges som små drivhuse. Her hviler de på kanten af en “ramme” opbygget i sveller. Inde i rammen hviler de på gamle fliser. Brostenen holder dem ned i blæsevejr.

RHODODENDRON OG ANDRE STEDSEGRØNNE I STORE KRUKKER: Hvis de ikke lige er tænkt som pynt på terrassen eller ved hoveddøren, er det bedst at lægge dem ned, som beskrevet foroven – men de er sikkert anskaffet, for netop at være dekorative i vintermånederne. De bliver altså stående, hvor de er sat. DET VIGTIGSTE ER AT HUSKE AT VANDE.  Sol og vind er to faktorer som kan være lige ødelæggende for planter i krukker. Begge dele forøger fordampningen af væske fra planternes løv, og bliver den ikke erstattet, er det den visse undergang. Nå, men det regner jo en del i Danmark, vil de fleste sige. Sandt nok – men hvor meget af regnen ender i krukkerne? Stort set ingenting! Stedsegrønne planter er for det meste så tætte, at regnen IKKE kommer igennem løvet og ender i krukken – med mindre den da er meget bredere end plantens krone. En tommelfingerregel kan være, at huske at føle efter hvor våd jorden er i krukken – mindst en gang om ugen. Føles jorden fugtig er det fint, føles den til den tørre side, skal der vandes lidt. Der må ikke “storvandes”, så rødderne druknes. I en periode med stærk og konstant frost, kan rodklumpen være frossen. Så vandes MEGET  begrænset, så der ikke dannes en “vandpyt” øverst i krukken. Krukker placeret i SOLEN er meget udsatte for udtørring, især i frost. Hvis det er muligt at flytte krukken i skygge eller på en overdækket terrasse, vil det hjælpe planten gennem vinteren. Bliver krukken stående under terrassetaget, skal der vandes mere regelmæssigt.

SKIMMIA JAPONICA ‘RUBELLA’ er en smuk bladplante, med blanke rødbrune blomsterknopper, som vælges meget tit til den dekorative krukkebeplantning ved hoveddøren. Når foråret kommer, er glansen ofte forbi. Den fik nemlig ikke vand nok vinteren igennem, for den stod under husets udhæng, hvor der stort set ikke kommer væde til krukken. Det er iøvrigt en surbundsplante, som skal behandles som Rhododendron.

HORTENSIA OG HOSTA: Begge plantes tit i krukker. De er smukke om sommeren, men mister deres glans ved den første frost. Bedste overvintring er i et drivhus, hvor krukkerne holdes næsten tørre helt frem til marts, herefter vandes regelmæssigt.  En lys carport under tag er lige så godt. Bliver vinteren virkelig streng, kan krukkerne beskyttes noget mod kulden ved at vikle dem ind i f.eks. sivmåtter, som kan købes i plantecentre.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, frøplanter, Gode råd, Rhododendron, Vanding og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s