WALDSTEINEA TERNATA – bunddækkeplante

”Guldjordbær’ – En alsidig bunddækkeplante

Waldsteinea ternata

Waldsteinia ternata danner med tiden en meget tæt “måtte” i bunden af bedet. Imellem løvet ses de ret små gule blomster, hvis stilke i den korte blomstringsperiode bliver 10-15 cm høje. Selve planten bliver ca. 5 cm høj. Foto 11. maj. 

Jeg stiftede bekendtskab med den effektive bunddække plante for mere end 40 år siden! Jeg har anvendt den på haveplaner og anbefalet den lige siden! Hvorfor har jeg så ikke har delt min viden på denne blog, for længe siden? Det skyldes muligvis at det er så snublende nær – bunddække er = “Guldjordbær” – for mig, og alle de andre som ved det!

Waldsteinia er en ret lille plantegruppe, med kun 6 arter, hvoraf de 5 vokser på nordlige halvkugle. Underarten ternata er den absolut vigtigste. Den forekommer fra det sydligste Østrig over Rumænien, Sibirien til Japan, hvor den primært vokser på engskråninger, busklandskaber og lyse skove, især på fugtige steder, eller områder med høj luftfugtighed. Det skal dog ikke afholde os fra at bruge planten, tvært i mod! Veletablerede planter tåler endda en del varme og tørke.

Waldsteinia ternata er nemlig ikke ret kræsen med sin placering i haven, for selv om den er glad for halvskygge og fugtig skovbundsagtig jord, kan den anvendes overalt. Plant den i porøs havejord, tilføj lidt jordforbedring i form af gammel kompost eller udskiftet jord fra plantekrukkerne. Jo mere porøs jorden er i overfladen, jo hurtigere får planterne fat. Anvend 7-9 pr. m2 og gød med allround-havegødning eller surbundsgødning, hvis den er plantet mellem Rhododendron. Væksten foregår via udløbere, og danner under de rigtige forhold hurtigt et meget tæt tæppe. Bladene er stedsegrønne og kun omkring 5 cm høje. De gule blomster sidder 1 eller flere, indtil 7 sammen på korte stilke. De holder ganske kort. Måske det er en fordel. Jeg har truffet rigtig mange, som afviser at bruge planten, da de ikke synes om den gule blomsterfarve. Andre synes det er et skønt syn i april. Samtidig med blomsterne kommer tilvæksten med nye blade, som danner et frodigt, tæt grønt tæppe ovenover de gamle  blade, som oftest er kommet igennem vinteren helt uden, eller med kun få svedne blade, efter sen barfrost i det tidlige forår. Pasningen indskrænker sig til afklip af de tynde blomsterstilke. Breder planterne sig for meget, er det nemt at klippe nogle udløbere fra, og flytte den lille ny plante.

‘Guldjordbær’ vokser hurtigt til når jorden er porøs og ikke for lerholdig. I 1967-1976 blev den afprøvet af Statens Forsøgsstation sammen med mange andre forskellige planter egnet som bunddække. Den blev kåret som den absolut bedste. Mine egne erfaringer er særdeles gode blandt alle lidt større planter. Kun i bede med små alpine planter, eller helt lave krybende dværgrhododendron, bliver den for dominerende. Prøv at lægge tulipaner, påskeliljer eller andre forårsløg i bedet. De kommer fint op igennem den grønne flade. Billedet nedenfor at fra den 7. september. Jorden mellem de rosa Astilbe og Hortensiaen Hydrangea paniculata ‘Matilde’ er helt tæt dækket. Lugearbejdet i denne have er knap eksisterende.

Træer og Buske:løvfældende-278

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Bunddækkeplanter, Rhododendron. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s