Sneen både beskytter og skader

Den tunge tøsne løsnes forsigt med et kostekaft eller lign. Hvis sneen får lov til at tynge grenene ned, kan de risikere at flække fra stammen, eller fra hinanden.
Igen blev vi velsignet med en af disse pludselige snestorme, total vejrforandring fra efterårets mildeste oktober i mands minde, novembers rekordtemperaturer og nedbørsmængder, og så i går den 21.november, et helt nyt vejrbillede, 25 cm tung tøsne. Aldrig har jeg set vores Acer shirawasanum ‘Aureum’ med hængende grene 1 meter over græsplænen. Træet er 5 m højt, enstammet og med en opret krone, som på ingen måde “hænger” ud over plænen. Ved 24-tiden i nat frygtede vi at hele kronen (5×5 m) ville brække af. I morges havde den rystet sneen af sig og stod ret i vejret. Vi trak vejret lettet, og kiggede os omkring i haven!
Overalt var der knækkede smågrene, afrevne kviste og fladtrykte dværgrhododendron. Ingen grund til panik var det første indtryk. Fat i kosteskaftet til forsigt at lette sneen i toppen af planterne. Det er nødvendigt når sneen er så tung, idet vægten kan presse grenene så meget ned, at de eller stammerne kan flække. Først gik det helt fint, men så mødte vi den første “fældede” plante. En flerstammet 2 m høj R. callimorphum lå lige så nydeligt ud på flisegangen. Min kone fjernede forsigtigt “snedriven”, som havde dannet sig oven på planten, og nogle timer senere stor planten ret op igen.

Den “seje” R. callimorphum blev plantet i 1999. “Sej “grundet sine smukke blade og blomster. “Sejt” at den kunne knække sammen under snetrykket, og rejse sig fuldt igen.
Det var åbenbart slet ikke så slemt som vi frygtede ved sengetid. Naboen havde mistet en “troldepil”, hvilket de ikke sørgede over. Planterne i vores “fællesbed” i indkørslen havde det godt, og de 3 Magnoliatræer havde kun mistet lidt kviste. Vi var klar til at fortsætte turen rundt.

Den kæmpestore R. yakushimanum ‘Edelweiss’ gav op under snestormens hvirvelvind og vægten af 25 cm tøsne.
Så fik vi chokket. Vores højstammede R. yakushimanum ‘Edelweis’, som har været i haven i 19 år, var væltet. Den “kolonorme” krone, ca. 3 m i Ø, var forøget med 20-30 cm tung sne i højden. En hvirvelvind på stedet havde flået grene af naboplanterne og en Magnolia siboldii. Den kombination kunne den store flotte plante ikke klare. Nu ligger den med mange hundrede knopper på siden hen over en del dværgrhododendron. Spørgsmålet melder sig nu. Hvad gør vi? Vil vi fjerne planten helt. Det lyder drastisk, men faktisk er den for stor til stedet, noget vi havde haft til debat nogle gange. At grave den op og flytte den, havde vi opgivet. Det ville ikke være muligt uden at ødelægge omgivelserne. Hvor skulle så stor en plante så flyttes hen, og endelig, ville den overleve flytningen? – Den er trods alt meget, meget stor, og kun med 1 stamme. Midt i “sorgen” over at miste så væsentlig en plante kommer nu udfordringer med bedets fremtidige udseende, og at finde en ny plads til en ny “yak.”

Den væltede yakushimanum blev inspiceret nærmere. Roden på bagsiden viste sig at være vredet over. Det bliver dens endeligt.
PS Sne er en fordel i hård frost, hvor planterne beskyttes af en naturlig “dyne”. Modsat er sne skadende, når den optræder som tung tøsne. Så skal den fjernes så lempeligt som muligt.
PPS I november 2010 skrev jeg under titlen “PAS PÅ SNEEN” Pas på sneen.
I december 2012 skrev jeg igen. Da var titlen “SNE PÅ RHODODENDRON” Sne påRhododendron – og havens andre buske. I begge artikler er der billeder af den nu nedlagte R. yakushimanum
Hej Niels
Jeg tænkte på i dag, hvordan det var gået i din have. Det var da, jeg gik rundt og besigtigede skaderne i min have. Der lå nemlig også tung tøsne på mange af planterne i skoven. Grenene lå langs med jorden på de fleste. Men da jeg nåede til Hansel og bureavii blev jeg lidt bleg, begge helt tætte planter, hvor grenene nu var skilt helt fra hinanden ned mod jorden. Jeg rystede dem og håbede på, at de rettede sig op. Jeg var så heldig, at den tunge tøsne var smeltet tre timer efter, og de store rhodoer lignede igen sig selv. Jeg var heldig, håber du finder en god løsning til dit bed.
Hilsen Lisbeth
Samsø
Hej Lisbeth! Ud af mange mulige skader, var det ikke lige den jeg ventede, fordi den planteplads normalt er meget i læ. Det er så en ny udfordring, som nok ender med noget helt andet – men en have er jo også altid i forandring. Venlig hilsen, Niels
Hej Niels!
Vilken sorglig bild på den vackra växten, så välformad och tjusig med alla knopparna redo inför nästa säsong. Trädgården förändras ständigt ja, men nog är det som att förlora en mångårig vän när naturen plötsligt visar sin makt på ett brutalt sätt.
Hälsningar
/Gunilla
Det må være en kæmpeomvæltning at miste sådan en flot og iøjnefaldende plante; men selvfølgelig får I hurtigt ideer til at udnytte pladsen til at invitere nye og spændende planter indenfor. Ja, jeg vil gætte på, at processen er godt i gang allerede.
Hej Marie! Tak for din omsorg. Ja, vi tænker allerede på hvad der skal være på stedet. Der er i nabolagt både orkidéer og Trillium, så vi tænker, der skal være andre lave surbundsplanter istedet for en rhodo. Pladsen er alligvel omkranset af andre rhodoer man knap kan se. Vi har visse tanker, men kan måske få svært ved at skaffe planterne. Hej, Niels