RHODODENDRON ‘NEGLIGE´’ (Syn. ‘Dalina’)

Portræt af en hybrid

R. ‘Negligé er en af de nyere japanske Azalea.

Endnu engang er det firmaet H. Hachmann i Tyskland som står bag den smukke og meget rigtblomstrende dværgazalea ved navn ‘Negligé’. Om navnet henviser til det franske ord for lækkert lingeri ved jeg ikke – det er dog bedre end de første “navneforsøg” som ‘Hachneg’, ‘Dalina’ eller ‘Nelé’ – hvis man spørger om min mening.

Planten er et kryds mellem R. ‘Daphne’ x ‘Melina’ fra før 1997. I perioden fra 2008 til 2011 registreres navnet og planten markedsføres. I 2012 kommer jeg i besiddelse af den, og den plantes i et bed mellem større granitsten i vekslende sol/skygge. Her har den vokset siden, og lyser fuldstændig op med sin overdådige blomstermængde fra ultimo maj til medio juni. Blomsterne er lysrosa, næsten hvide mod midten og prydet med en rød plettegning. Selve den svagt krusede blomsterkant er sart violet. Blomsten er åben tragtformet og ca. 5 cm i diameter.

Som 10-årig forventes den at have en størrelse på omkring 50 cm i højden og 80 i bredden. Det passer indtil videre fint med vækstforholdet på vores plante, som også er dejlig kompakt. Løvet er friskgrønt, nyvæksten er ret lys, og den beholder en stor del af løvet vinteren over. Jeg har med held lavet stiklinger af planten, og der står derfor et par stykker i haven – alle i vekslende sol/skygge, som tilsyneladende passer den bedst. ‘Negligé’ blev udmærket med sølvmedalje i Schwerin i 2009.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf 22 år (indtil 2023) med ansvar for Rhododendron på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 40.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU (Gartnernes Afsætningsudvalg), Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Japanske Azalea, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar