RHODODENDRON ‘BLUE TIT’

Portræt af en hybrid

Et af de allerførste dværg-rhododendron kryds som blev foretaget! I 1933 blev planten introduceret af J. C. Williams, Caerhays Estate i Cornwall, England. Siden har den været en fast del af sortimentet blandt de små stedsegrønne Rhododendron. Her er således tale om en ægte succes.

Forældrene er R. impeditum x R. augustinii. Førstnævntes naturlige voksesteder er i Kina, Yunnan og Sichuan på åbne bjergsider og alpine enge, hvor den danner helt lave, nærmest krybende småløvede tætte planter. I modsætning hertil er R. augustinii en ret høj plante (2-3 m eller mere efter mange år). Den er rigt forgrenet med flere opadstræbende stammer. Den vokser i Hubei og dele af Sichuan mellem 1200 og 3400 m højde.

Resultatet af denne krydsning medførte en langsomtvoksende plante, med lyse stålblå til sart blågrå forholdsvis store blomster i store mængder, som næsten totalt dækker planten fra ultimo april og ind i maj. Blomstringen kan i begrænset omfang gentage sig i efteråret.

R. impeditum ‘Blue Tit’ er en nem haveplante, som kan anvendes i både fuld sol og halvskygge. Plant den i havens stenbed, i forkanten af lave surbundsbede, på terrassen eller ved huset adgangsvej. På 10 år er den omkring 60 cm høj og lidt bredere. Gode naboplanter kunne være “Diamant Azalea”, “Kermesina”, “Maruschka” eller andre lave japanske Azalea med lidt senere blomstringstid. Udvalget er stort. En gruppe på 3-5 planter sammen med en gruppe R. yakushimanum ‘Edelweiss’ tager sig utroligt flot ud!

PS. Under næsten samme navn ses ret ofte sorten R. impeditum ‘Blue Tit Magor’ Dette er en plante krydset af englænderen E.J.P. Magor. Han anvendte de samme forældre, men resultatet er en meget kraftigere voksende plante, uden den samme krybende tæthed, og efter min erfaring heller ikke helt så hårdfør (det sidste dog for min egen regning). Den er iøvrigt mere storbladet og med mørkere mere lilla blomster.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Blå Rhododendron, Dværg Rhododendron, Rhododendronportrætter. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s