RHODODENDRONBLADE OG INDUMENT

Nyvækst med særlig pryd

StorR. yakushimanum 'Edelweiss' med de smukke sart lysegrå indumenterede blade, som lyser op i bedet til langt ind i efteråret.

Stor R. yakushimanum ‘Edelweiss’ med de smukke sart lysegrå indumenterede blade, som lyser op til langt ind i efteråret.

 

De fleste Rhododendron er smukke i tilvæksten, sarte og med lysegrønne nuancer. Men nogle arter er særligt smukke. Det er de, som naturligt er udstyret med et indument. Ordet kommer fra latin, indumentum/indumenta, og betyder i denne forbindelse “et dækkende lag af fine hår eller skæl”.

Rhododendron taliense 'Wolly Dane' er en udvalgt klon, med særligt tykt indument.

Rhododendron taliense ‘Wolly Dane’ er en udvalgt klon, med særligt tykt indument.

Den mest kendte med filtede blade er uden tvivl R. yakushimanum, og især den udvalgte klon med tilnavnet ‘Edelweiss’. En anden er R. bureavii og de krydsninger med R. yakushimanum, som har fået navnene ‘Teddy Bear’, ‘Hydon Velvet’ og ‘Hansel’ for blot at nævne nogle af smukkeste.

R. bureavii. Her ses forskellen mellem et nyt blad og et et år gammel blad.

R. bureavii. Her ses forskellen mellem et nyt blad og et et år gammelt blad. De nye blades overside har et let lysebrunt indument.

Indumentet på disse planter er et tyndt eller tyndere filtlag på bladenes overside. Det ses straks når de nye bladknopper begynder at vokse. Også på bagsiden af disse, endnu ganske unge blade, er der et næsten tilsvarende filtlag. Det skal dog ikke være mange dage gammelt, inden man kan fornemme, at dette lag udvikler sig til en kraftigere behåring. I løbet af sommeren udvikler bladene sig til den endelige størrelse. Samtidig begynder en svag farveændring. Oversiden forbliver helt lys gråhvid eller sartbrunlig, alt efter hvilken art. Bagsi- dens indument bliver mørkere og udvikler sig til tykkere og længere filtede hår. Når efteråret begynder, forsvinder indumentet på forsiden. Det regner simpelthen af. Er bladene lidt krumme, kan indumentet sidde længere på bladenes rand. Bladet er nu afhærdet for vinteren, og igen efter arten, er det nu læderagtigt, lysere eller mørkere grønt, og er mere eller mindre blankt. Indumentet på løvets bagside er på samme tid færdig udviklet, men det forbliver på bladet, i hele dets levetid. Det skifter dog tit til en mørkere farvenuance.

R. yak. 'Schneekissen' lyser med sine indumentere blade op mellem omgivelserne. En lav staudeklematis er her i sit rette element. Foto fra sept.

Rhododendron yakushimanum ‘Schneekissen’ lyser med sine indumenterede blade op mellem omgivelserne. En lav staudeklematis er her i sit rette element. Foto fra sept.

Indumentet er i naturen en særlig hjælp til planten på dens udsatte voksesteder. Uden det voksagtige lag på løvets overside, ville det blive skadet af solens stråler. Det er faktisk plantens solbriller! Det tykkere filt/hårlag på bagsiden af bladet, er der imod en beskyttelse mod både varme- og kuldebestråling fra den frosne jord eller klipper i plantens omgivelser. Plantens egen isolering!

R. yakushimanum x R. pachysanthum er en af de smukkeste bladplanter.

R. yakushimanum x R. pachysanthum er en af de smukkeste bladplanter. Foto i juli.

Hvorfor er de så, så attraktive som haveplanter? Jo, det løbende farveskift over sommeren er utrolig smukt. Enten det er hvid- eller rustfiltede blade, lyser de op mellem alle de grønne nuancer. Nogle gange så kraftigt, at man på lang afstand fristes til at tro, det er en blomstrende plante. Betydning har det naturligvis, at netop denne type planter, er meget hårdføre. De smukkeste farve- nuancer opnås når planterne vokser i fuld sol.

Med jævne mellemrum får jeg mails med spørgsmål som: ‘Er mine planter syge? de “skimler” på bladoversiden’ !     –      ‘Jeg gnider og gnider på mine rhododendron blade, men de bliver ved med at være hvide i overfladen’ – ‘nu giver jeg op!       –                 Sidste år klippede jeg alle de syge bladspidser af, og i år blomstrede de ikke, nu er bladene igen “syge”, hvad skal jeg gøre?      –   ‘ Jeg har sprøjtet og sprøjtet, men bladene på mine Rhododendron bliver ved med at være syge’!     Det kollektive svar må blive “Nyd den smukke tilvækst, og dens udvikling gennem hele sommeren. Dine planter er skabt med dette udseende!

R. pseudochrysanthum 'Golfer' bliver flottest plantet i fuld sol. Billedet er fra 20. okt., hvor den stadi lyser op i haven.

R. pseudochrysanthum ‘Golfer’ bliver flottest plantet i fuld sol. Billedet er fra 20. okt., hvor den stadig lyser op i haven. I forgrunden blomstrer en lav Hosta for anden gang

Andre Rhododendron med smukt indumenteret løv: R. yak. ‘Marlis’ – R. yak. ‘Rendezvous’ – R. yak. ‘Koichira Wada’ – R. yak. ‘Schneekissen’ – R. yak. ‘Yaku Angle’ – R. yak. ‘Hornbæk’ – R. fictolacteum ‘Santiago’ – R. makinoi ‘Makiyak’ – R. makinoi ‘Silber’ – R. protoides -R. pseudochrysanthum ‘Golfer’ – R. rex ‘Great Dane’ – R. macabeanum – R. pachysanthum – R. smirnowii og mange, mange flere.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til RHODODENDRONBLADE OG INDUMENT

 1. Lisbeth siger:

  Hej Niels
  Jeg har en del med smukt indument, de er fantastiske, når de nye skud kommer. Jeg har et problem med R. Bureavii, den er meget smuk, men desværre bliver den hvert år solbrændt, så de smukke nye skud bliver brune og svedne på oversiden, det ser ikke ret kønt ud. Den står i et nordligt bed, men får selvfølgelig alligevel sol i højsommeren. Nu har vi flyttet den i håb om, at det vil hjælpe. Har du gode råd?
  Hilsen Lisbeth

 2. tove secher siger:

  Kære Niels.Godt nytår.Hvor vidunderligt med de dejlige billeder du sender ud i denne vintertid,det er opløftende og jeg glæder mig til forår og lidt nye planter.Ja vi elsker også oretrepes,og lepidostylum,de er virkelig specielle ,smukke i løv og blomst,tak for din smittende glæde.Fra Tove ved mølleåen.

  Sendt fra min iPad

  > Den 09/01/2015 kl. 17.40 skrev AT HAVE EN HAVE : > > >

 3. Kære Lisbeth!
  Jeg tror den nye nordlige plads i haven, er det der skal til. Min egen bureavii står lyst med vekslende sol/skygge. Jeg kender flere som står i solen. Her bliver de mest kompakte. I naturen vokser de i lysninger i skovkanter og lign. steder. Kan du undgå middagssaolen på de mørke blade, er det sikkert det bedste.
  Mange hilsner, Niels

 4. Kære Tove og Torben ved Mølleåen! Tak for de pæne ord. Jeg skriver i dag om R. tsariense, som er en perle blandt de indumenterede. Der er ganske få til foråret! Mange hilsner, Niels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s