RHODODENDRON AUGUSTINII

Rhododendron augustinii i blomst i haven medio maj.

Portræt af en art

Navnet henviser til Augustine Henry (1857-1930), som  i 1881-1900 arbejdede som botaniker i Kina. I løbet af sin tid i Kina beskrev han store mængder helt forskellige planter i optegnelser, samt indsamlede frø og planter til Kew Gardens i London. Når man i dag ser latinske plantenavne med augustinii eller henryi som en del af navnet, skyldes det professor Henry’s indsats.                                                                                                                 Rhododendron augustinii vokser i centrale dele af Kina, i Hubei og det østlige Sichuan, mellem 1.200 og 3.400 m højde.

Rhododendron augustinii blomstrer fra medio/ultimo april og et stykke ind i maj. Som sædvanlig afhængig af forårets ankomst og varme. Vores ældste plante er blevet omkring 230 cm høj på knap 30 år. Den er placeret fuldt solåbent i haven, på østsiden af et vestvendt hegn. Væksten er opret og meget rigtforgrenet med flere hovedstammer. Vi har ikke oplevet alvorlige vinterskader, og selv 1-2 graders nattefrost har ikke skadet blomstringen synderligt. I takt med at planten vokser til et rigtforgrenet dværgtræ er det nemt at forme den til pladsen i haven, evt. stamme den op, og udnytte pladsen under. Den hører til den kategori planter som giver haven karakter. Beskæring af grene, hvis det ønskes, skal gøres straks efter blomstring, for at få ny blomstring næste år. Iøvrigt skyder den villigt på beskårne grene og stammer.

Blomsterne sidder 2-6 samlet for enden af grenspidserne. De er åbent tragtformede, ret store lysende blå til lavendelblå*. Indv. er der en oliven til okkerfarvet mindre ganetegning. Grundet plantens opbygning af mange små kviste, er blomstringen helt overvældende.

R. augustinii med sin smukke tilvækst den 24. juni.

Løvet er slankt, ovalt næsten og tilspidset. I udspring er det sartgrønt med næsten røde bladspidser. De nye grene er også næsten røde, og med til at give hele tilvæksten en ganske særlig skønhed. Oversiden af løvet er let behåret, undersiden besat med mange små skæl.

augustinii IMG_2015 2.jpg-001

R. augustinii i aftensol. Næsten 2 m høj, og slank, fordi den klippes hvert år strak efter blomstringen.

Siden 1890 har den været i kultur, uden egentlig at have ramt Danmark særlig hårdt! Den har været i nogle samlerhaver, tilgængelig i Rhododendronforeningen, men ellers mest udbudt fra planteskoler i England. I Tyskland findes dog meget gamle og høje eksemplarer i nogle samlinger. Man kan undre sig – for netop blå blomster står på manges ønskeliste. Nu er den taget i produktion af engrosplanteskolen Basta, som har fået sit materiale fra vores have, hvor vi siden 1991 har en klon med særlig blå blomster og smuk nyvækst.

* “Blå” eller “blå” – mørk eller lys – mere eller mindre violet! Det er svært med de farver, men denne form af augustinii må være så tæt på at være blå, at den kan betegnes blå. Iøvrigt findes den i naturen i næsten alle nuancer fra hvid over sart rosa til mørkrosa. Fra sart lyseblå til mørk violet. Navngivne former kan købes hos Cox i Scotland.

PS. En kendt hybrid er R. ‘Blue Tit’ (R. augustinii x R. impeditum).  Den hører til dværgrhododendron gruppen, med små blade og tæt vækst og sartblå små blomster.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf 22 år (indtil 2023) med ansvar for Rhododendron på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 40.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU (Gartnernes Afsætningsudvalg), Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Blå Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON AUGUSTINII

  1. marie siger:

    I år er tredje forår med augustinii i vores have, og jeg håber, den kommer til at blomstre i år og glæder mig til at se, hvilken blå nuance blomsterne har. Du beskriver den som mindre sart, end jeg oplevede, da vi købte den; men det jer jo kun rart. Den er jo så opret i væksten, at det vil være ret besværligt at vinterdække den.

  2. Den beskrives i visse bøger som ret sart. Hos os har den været plantet siden 1991, og der er ikke taget specielle hensyn-. På østsiden af et fritstående hegn, er ikke en særlig beskyttet plads. I dag er planten højere end hegnet, stadig uden skader – og det med sol og vind fra både vest og øst. Jeg er vidende om, at der i 1990 kom nye kloner på markedet – de er muligvis mere hårdføre, og vores plante sandsynligvis en af disse. Hos Böhlje, i hans store udstillingspark i Westerstede er der nogle planter på 4-5 m højde. De er graciøst opstammede og står let buede over nogle bænke, anbragt på skønne steder i parken. Jeg har fuld tiltro til R. augustinii’s haveværdi. Ellers havde vi heller ikke haft den så mange år. (Stiklingerne karer sig også godt).

Skriv en kommentar