BARKFLIS OG KAKAOFLIS

Advarsel mod brugen i surbundsbedet

I et haveprogram på TV blev kakaoflis omtalt rosende. Plantecentre er begyndt at markedsføre produktet som en nyhed. OK med mig, men hvad med surbundsbedet?

Både almindelige barkflis produkter og kakaoflis kan anvendes under træer, mellem buske, i rosenbedet, og sikkert flere andre steder, f.eks. mellem hækplanterne – men i surbundsbedet – er mit råd: Nej!

Rhododendron især, men også mange andre surbundsplanter fra lyngfamilien, kræver ilt til deres rødder, som ligger helt i overfladen af bedet. Hvis ilttilgangen stoppes af et fast tæt lag, skranter planterne, i værste fald slås de ihjel. Især kakaoflis bliver nærmest til et “fast låg” når det tørrer op, efter at have været vandet. Det kan være i orden for planter med dybtliggende rødder, men ikke for Rhododendron og lyng, som  kræver et porøst iltholdigt voksemedie.

Jeg har skrevet om flisproblemer i mine bøger (2000/2003 og 2006), samt her på bloggen flere gange. Jeg oplever dem på nær hånd, når jeg kommer ud i nødlidende surbundshaver, og kan derfor ikke lade være med igen at give min mening til kende.

Rhododendron og selskabsplanter skal topdresses med intet andet end god grov spagnum. Det får rødderne til at “vokse opad”, hele tiden i den iltholdige zone, hvor planten har de bedste vækstbetingelser. 

Læs også: Rhododendron og barkflis

Læs også: Barkflis

Læs også: Barkflis og svamp

Læs også: Barkflis – Rhododendron – katastrofale følger

Læs også: Syge Rhododendron reddet på målstregen

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT og nyttigt, Artikler, Gode råd, Rhododendron sygdomme og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s