RHODODENDRON ‘FEUERKöPFCHEN’

Rhododendron ‘Feuerköpfchen’, Rhododendron Rustica hybrid (Mixtum hybrid), med fyldte let duftende blomster

Portræt af en hybrid

Rhododendron ‘Feuerköpfchen’ er i virkeligheden er søster til R. ‘Rosenköpfchen’, idet de har fælles forældre (R. ‘Jack A. Sand’ x R. ‘Nabucco’). Ud af de – sikkert – hundredevis af frø som resultat af en bestøvning, dukker mange forskellige – til tider helt forskellige – resultater op. De fleste ender i skrældespanden, men enkelte klarer sig hele vejen igennem de kritiske bedømmelser, og til slut “vinder” en eller få med forskellige egenskaber, hvorefter de navngives og måske ender i produktion.

Med de helt røde knopper, og stærkt abrikosfarvede blomster, er navnet ‘Feuerköpfchen’ (“brændende hoved”) meget beskrivende. I de 8-12 cm store klaser er der op til 14 fyldte blomster med bagudbøjede kronblade. Blomstringen starter primo/medio maj, og kan vare til lidt ind i juni. Undervejs skifter farverne mellem rød, orange og abrikos. I varmt vejr er der en let behagelig duft.

Også denne Rhododendron stammer fra firmaet H. Hachmann’s utrolige produktion. Den har siden 2011 været til salg i Tyskland, og også nu i Danmark fra producenten Basta Planter. R. ‘Feuerköpfchen’ hører som sin søster hjemme i gruppen af Mixtum hybrider, som jo udmærker sig ved at være knap så kraftige i væksten. Efter 10 år ca. 110 cm høje og brede. Løvet er frisk grønt og bliver gyldent om efteråret. Planten er meget hårdfør. Alligevel vil jeg anbefale at plante den i lys skygge, eller uden middagssol, for netop at bevare de dybe varme farver. I 2014 udmærket med Oldenburger certifikat i sølv.

* Rhododendron ‘Rustica-hybrider’ er i tæt familie med ‘Genter-hybriderne’ og stammer som disse også fra Belgien. De første af disse sorter blev solgt allerede omkring 1890. ‘Rustica- hybriderne’ udmærker sig ved deres fyldte blomster. Det nyere navn ‘Mixtum hybrider’ henviser til den forædling som siden er foretaget. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Gule og orange Rhododendron, Nyheder Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s