RHODODENDRON MICRANTHUM ‘BLOOMBUX’

Rhododendron micranthum 'Bloombux' fotograferet primo juli i vores have i 2014.

Rhododendron micranthum ‘Bloombux’ fotograferet primo juli i vores have i 2013.

Portræt af en hybrid

For første gang udbydes i foråret 2015, denne fantastiske nye dværg-rhododendron- hybrid. Det er et kryds mellem den europæiske vildart R. hirsutum (Alperne), og den kinesisk/koreanske vildart R. micranthum.

I 2006 så jeg i Tyskland de første blomstrende planter. Små planter i lange rækker, alle smukke, men dog ret forskellige. Under et nyt besøg i 2008, var de bedste af planterne udselekteret, og sat i forsøgshaven. Det lykkedes mig at få lov til at købe en plante, men med en betingelse vedhæftet. Jeg måtte ikke vise den frem til rhododendronfolk, som kunne få den idé, at prøve at snuppe (bede om) nogle stiklinger.

Nu i foråret 2015 kan den for første gang erhverves, idet vi på Aldershvile Planteskole har købt en portion planter hos producenten.

De 2 arter som er anvendt til krydsningen er begge kompakte i væksten. R. hirsutum fra Alperne har rosa til dybrosa blomster, som er samlede i oprette pompomlignende blomsterstande. R. micranthum har fladere blomsterstande, creme til hvide. Blomsterne kan minde en del om R. tomentosum, tidligere kendt under navnet Ledum tomentosum.

Krydsningen mellem de 2 arter har givet en helt usædvanlig dværgrhododendron. Løvet ligner en småbladet buksbum. Små spidse blade, som i tilvæksten er meget smukt sart lysegrønne, for senere i farven at ligne udvoksede buksbumblade. Det er ikke uden grund planten har fået navnet ‘Bloombux’ , da den kan anvendes på samme måde som buksbum. Straks efter blomstringen kan planten klippes med en hækkesaks, formes til f.eks. kugler, firkanter, eller flere plantet i forlængelse som små hække til indramning af bede. Husk, at beskæring skal være straks efter afblomstringen. Ved senere beskæring klippes de nye blomsterknopper af.

Blomstringen er et helt kapitel for sig. Den starter i juni og varer, hvis vejret arter sig, til ind i juli. Der er overvældende mange blomster. De er fra udspring sart rosa, og bleger til meget lys rosa, efterhånden som de ældes. Blomsterne er samlede i oprette pompom klaser, som udspringer successivt.

Vores hjembragte plante blev plantet i et større rhododendronbed mellem andre rhododendron dværgsorter og japanske azalea. Det er en helt solbeskinnet plads fra kl. 7 morgen til kl. 16-17 om eftermiddagen. Den har på intet tidspunkt være beskyttet mod barfrost. Planten var omkring 5 år gammel da vi fik den, så i dag er den omkring 12 år og omkring 80 cm høj og 100 cm bred.

Rhododendron michranthum ‘Bloombux’ er set med mine øjne en af de bedste, eller måske den bedste, hybrid i mange, mange år. Planten er fuldt hårdfør, velproportioneret med løv helt fra basis, og dertil den sene blomstringstid. Den kan anvendes i grupper, enkeltvist, som kantplante, på terrasser, i alpine bede, i fuld sol eller halvskygge.

 

Læs fortsættelsen her:

https://rhodospecialisten.wordpress.com/2015/08/27/rhododendron-micranthum-bloombux-2/

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendronportrætter, Gode råd, Beskæring og opstamning, Rhododendron/Azalea løvet, Dværg Rhododendron, AKTUELT NYT, Nyheder Rhododendron, Rosa Rhododendron og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s